Вестник Борба – областен всекидневник, Велико Търново

Вестник Борба – областен всекидневник

Разбиха наркогрупа и задържаха 200 кг. марихуана за 6 млн. лв., предназначена за училищата в региона

Растенията са отглеждани в бившата консервна фабрика в Джулюница

НАРКОГРУПА, ДЕЙСТВАЛА НА ТЕРИТОРИЯТА НА ЛЯСКОВЕЦ И ГОРНА ОРЯХОВИЦА, БЕШЕ РАЗБИТА ПРИ ПОЛИЦЕЙСКА АКЦИЯ. ЗАДЪРЖАНИ В ДЖУЛЮНИЦА СА 200 КИЛОГРАМА МАРИХУАНА НА ПАЗАРНА ЦЕНА ОТ 6 МЛН. ЛВ., предназначена за разпространение в училищата от региона. Те са открити в частен дом, а униформените работят за разплитане на случая от един месец.

Задържани са шестима души от най-ниското стъпало, до основните двигатели на организираната престъпна група. Най-малкият участник е 16-годишен пласьор, който е разпространявал марихуана в училищата. Именно той е първият заловен, а след това и 21-годишен мъж, съобщи директорът на Областната дирекция на МВР старши комисар Димитър Машов.

„В последствие беше задържано лицето, което организира цялата тази дейност, което е на 31 години. На него са отчитат лицата веднъж седмично. След това беше задържано лицето, което доставя марихуаната, той е на 30 години от Джулюница, в него бяха намерени 3 кг. марихуана“, обясни ст. комисар Машов.

ОТ ТАМ УНИФОРМЕНИТЕ СТИГАТ И ДО ОСНОВНОТО ДЕПО, КЪДЕТО СЕ СЪХРАНЯВА ДРОГАТА. ТО СЕ НАМИРА В КЪЩА В ЛЯСКОВСКОТО СЕЛО ДЖУЛЮНИЦА, където полицията открива и огромното количество. Тепърва се установява колко от листната маса е разпространена в училищата. До момента има данни, че марихуаната е стигала до учебни заведения в общините Лясковец и Горна Оряховица.

„Количеството се равнява на 400 000 дози, на улицата марихуаната струва 6 млн. лв. Основно е стигала до гимназисти. Най-малкият купувач, който сме установили е на 14 години, потребителите са деца, това е трагедия, представете си 400 000 дози нагласени за нашите деца“, обясни окръжният прокурор Христо Христов.

МАРИХУАНАТА Е БИЛА ОТГЛЕЖДАНА В ОРАНЖЕРИЯ НА ТЕРИТОРИЯТА НА БИВШАТА КОНСЕРВНА ФАБРИКА В ДЖУЛЮНИЦА. Така униформите стигат и до основния производител, с което на практика е разбира цялата група.  На три от лицата ще бъде наложена мярка за неотклонение „задържане под стража“, но обвинени за държане и разпространение на наркотични вещества ще бъдат и шестимата, обясни наблюдаващият прокурор Таня Катрева. По думите й в такъв случай законът предвижда от 5 до 15 години лишаване от свобода. Работата по случая продължава, разпитват се задържаните, както и купувачите на марихуана.

Михаил МИХАЛЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *