Общество

Шефът на Асоциацията на топлофикациите обясни защо в следващите години въглищната енергетика ще бъде важна за България

„Българите трябва да разберат, че не можем да разчитаме 100% на възобновяеми източници на енергия. Със закриването на въглищната енергетика и липсата на заместващи мощности планираните за купуване батерии за съхранение на енергия няма да има какво да съхраняват, което означава, че инвестицията на държавата може да се окаже напълно непотребна.“ заяви инж.Кремен Георгиев председател на Асоциация на топлофикационните дружества в България.

Експертът нарече спекулации твърденията, че можем да разчитаме изцяло на възобновяеми източници на енергия и обясни, че мощностите, произвеждащи енергия от вода, слънце и вятър, не могат да гарантират прогнозируемо производство на електрическа енергия, каквото осигуряват АЕЦ и ТЕЦ.

„Много повече от 3 години ще ни бъдат необходими „лошите въглища“. Те са важни, както вече споменах, защото гарантират сигурно и прогнозируемо производство, а и защото са национален ресурс и сравнително изгодна суровина, която не се налага да внасяме. Ако българските ТЕЦ не използват въглища днес, вероятно електрическата и топлинната енергия ще бъдат много по-скъпи, защото за производството на енергия ще трябва да внасяме суровина от чужбина, която е значително по-скъпа.“ каза инж. Кремен Георгиев.

Експертът даде за пример и ситуацията с поскъпването на природния газ последната година.

„Представете си картина, в която вместо на въглища всички ТЕЦ в България работят само на природен газ. Необходимите количества от синьото гориво щяха да са изключително големи и може би сумите, които трябваше да бъдат платени за тях, щяха да са непосилни, както за частните дружества, така и за държавните. Вероятно всички ТЕЦ щяха вече да са фалирали, което означава, че българите нямаше да имат достъп до най-изгодния метод на отопление – централното.“ каза инж. Кремен Георгиев.

One thought on “Шефът на Асоциацията на топлофикациите обясни защо в следващите години въглищната енергетика ще бъде важна за България

  • Без перничанки може,но без пернишки кюмюр не може!

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *