Горещи новиниЗдраве

За отлив на медици от МОБАЛ към частни клиники алармира шефът на търновската болница д-р Красимир Попов

ЗДРАВНОТО МИНИСТЕРСТВО ТРЯБВА ДА СЪЗДАДЕ ТРАЕН МЕХАНИЗЪМ ЗА СИСТЕМНО ФИНАНСИРАНЕ НА СТРУКТУРИТЕ СЪС СОЦИАЛНА НАСОЧЕНОСТ В ОБЛАСТНИТЕ БОЛНИЦИ. Това е становището на изпълнителния директор на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ д-р Красимир Попов по отношение на решаването на проблеми с осигуряване на достойни възнаграждения на медиците в клиниката. Шефът на лечебницата сподели вижданията си по време на работна среща с областния управител инж. Георги Гугучков. Те обсъдиха перспективите за развитие на здравното заведение.

„Областните болници са гръбнакът на българското здравеопазване. Като такъв, по време на пандемията те претърпяха намален поток на пациенти и финансови загуби. Впоследствие медиците се преориентираха към частните болници. Всеки един медик тук е ценен. Трябва да поддържаме структури със социални функции, които не са част от ангажиментите на общинските и частните болници. Това са съдебната медицина, отделението по трансфузионна хематология, инфекциозно, спешно, патоанатомия, ТЕЛК“, поясни д-р Попов.

По думите му, ако тези структури минат на държавна издръжка, вместо да се финансират от бюджета на болницата, състоянието на областните клиники ще се подобри.

Той допълни, че е стартирал програма за сътрудничество с водещи специалисти от други региони. Целта е да се подсилят екипите и да се въведат нови дейности.

„Сектор „Лапароскопска хирургия” в хирургичното отделение има неразвит потенциал. Повечето планови пациенти желаят да бъдат оперирани по лапароскопския метод. Успях да привлека доц. д-р Радосвет Горнев, който е водещ медик в болница „Лозенец”, посочи изпълнителният директор на МОБАЛ.

Галина ГЕОРГИЕВА

3 thoughts on “За отлив на медици от МОБАЛ към частни клиники алармира шефът на търновската болница д-р Красимир Попов

 • Плащайте им по европейски и ще имате лекари. Защото търновецът иска да се лекува по европейски!

  Отговор
 • Отишъл да обяснява, защо поверената му болница не върви и търновци ходят да се лекуват в Плевен. Първо да обясни, защо съдовата хирургия във ВТ е зян, после другото… Да, лекари няма, ама то си има причина и за това. И не са само заплатите…

  Отговор
  • Никак не му е лесно да оправя борчошете и батаците на топ построителите.
   Чест му прави също че се опитва да се справи по честен път, в кризата , нещо нечувано по нашия край. Ако играеше с копи/пейста по скъпите клинични процедури щеше да изплува по-лесно болницата , но все пак това е привилегия за малцина

   Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *