Водещи новиниОбщество

Адрес: На село. Момин сбор – селото с вековна история, нулева престъпност и ремонти без обществени поръчки

МОМИН СБОР Е СРЕД ОНЕЗИ СПИРАЩИ ДЪХА С КРАСОТАТА СИ КЪТЧЕТА У НАС, КОИТО ПРЕДСТАВЛЯВАТ СВОЕОБРАЗНА СЪКРОВИЩНИЦА НА ТРАДИЦИИТЕ, ФОЛКЛОРА И БЪЛГАРЩИНАТА. Тишината в селото действа като балсам за душата и пренася жителите в една мистична атмосфера. Първите заселници, които отчели многото преимущества на тази локация, са траките. В средновековната история пък мястото е населявано основно от турци. След Освобождението поробителите си отиват и тук се установяват няколко български фамилии от Керека, Беляковец, Леденик и т.н. Най-големи обаче били двата рода Бораджиеви от Еленския Балкан. Те се задомили с останалите в малкото населено място и в един момент се оказало, че в селото всички са роднини. Вековната история на селото е описана в специална книга, издадена през 2021 г. Копие от нея се съхранява в пенсионерския клуб.

Кметският наместник Андрей Явашев

По постоянен адрес в Момин сбор живеят 96 души, а по настоящ – около 170. Местните се хвалят, че от селото са излезли много видни личности – народен представител, адвокати, лекари, учители, офицери, инженери, икономисти, деятели на науката и културата и други. Категорични са, че представителите на малкото населено място изпъкват с редица добродетели като милосърдие, трудолюбие, солидарност и желание за включване в обществено полезни каузи. Доказателства за това са строежите с доброволен труд на читалището „Просвета 1922“, камбанарията на църквата „Св. пророк Илия“, електрификацията в селото и застилането на пътищата с трошляк и впоследствие с асфалт.

Вече трети мандат кметски наместник на Момин сбор е Андрей Явашев. Той е родом от Велико Търново, но се преместил на село преди 18 години.

„Купих си имот в Момин сбор. После пък направих къща за гости и така лека-полека се установих в селото. Виждах толкова много перспективи тук, но ме хващаше яд, че нищо съществено не се прави за облагородяване на селото. На майтап си казах, че няма да е лошо да стана кметски наместник, и така се стекоха обстоятелствата, че застанах начело на Момин сбор“ , казва Явашев.

Преди да стане кметски наместник, ръководел своя строителна фирма в продължение на 20 години. Кризата в бранша през 2006 г. го отказала от този бизнес. Опитът обаче му помогнал много, за да реализира идеите си за осъвременяване на селото. Интересното е, че въвел неписаното правило – никакви обществени поръчки за реконструкция на обекти в селото.

Реновираното читалище.

„ИМАМЕ НПО КЪМ ЧИТАЛИЩЕТО, НАЕМАМЕ СИ РАБОТНИЦИ, ИМАМЕ НАШИ ЗАДЪЛЖЕНИЯ ДА ВЛОЖИМ ТРУД И НЕЩАТА СЕ ПОЛУЧАВАТ. Пътят е много по-успешен, свършва се повече работа и се спестяват пари“, категоричен е той.

Първото, което направил като кметски наместник, било да изгради детска площадка, за да има къде да се забавляват малчуганите в Момин сбор. Тя станала факт с 16 000 лв. от програмата „Местни инициативи“ на Община Велико Търново. Последвал ремонт на сградата, в която се помещават пенсионерският клуб, библиотеката и пощата. Читалището се сдобило с модерна фасада, обновен покрив и чудесни битови условия.

Кметството също придобило по-приветлив вид, а към него е изградено специално помещение, в което се провеждат всички празници в селото. То играе и ролята на изборна секция при гласуване. Последното събитие, което огласи мястото, бе коледният банкет на малкото населено място на 10 декември.

Явашев пояснява, че има още планове за Момин сбор, но чака финансиране. Болната тема, както и на всички останали кметски наместници е пътната инфраструктура. Иначе няма проблеми с водата и снегопочистването.

Очаква се комисия от културното министерство, която да посети църквата „Св. пророк Илия“, за да получи статут на местен паметник на културата и възможност за субсидия за укрепване и реставриране. Светинята е построена през 1888 г. на мястото на джамия, която била съборена.

ЕДНО ОТ ГОЛЕМИТЕ ПРЕДИМСТВА НА СЕЛОТО Е РАЗПОЛОЖЕНИЕТО МУ НА ГЛАВНИЯ ПЪТ СОФИЯ – ВАРНА и едва 10-километровата отдалеченост от старата столица. Ежедневно от малкото населено място до областния град пътуват 4 автобуса, което позволява на много хора да работят и учат във Велико Търново, а вечер да се прибират в Момин сбор. Отскоро се радват и на модерна автобусна спирка, която заменила старата и неприветлива, облепена с некролози. Новата е с масивна козирка, за да предпазва чакащите от вятър, дъжд и сняг, а до дни ще бъде поставена и пейка, за да не стоят прави хората.

Част от многото отличия на културните дейци в Момин сбор.

В селото има голямо търсене на имоти, но проблем създават многото наследници, които в повечето случаи не могат да бъдат намерени, за да се реализират сделките. Цената на къщите зависи от състоянието им, но за постройка, която едва се държи на основите си и с прилежащ декар двор, обикновено искат не повече от 30 000 лв.

Хората в Момин сбор се гордеят, че живеят спокойно, защото няма престъпност. Някои дори не заключват вратите си и не се тревожат от кражби. Казват, че всички се познават и ако, не дай боже, станат жертва на престъпление, на виновниците няма да им се размине, защото селото е своеобразен „Биг брадър“. На 7 възлови места в малкото населено място са поставени камери за видеонаблюдение, които респектират злосторниците и гарантират на 100 процента разкриваемост на извършителите.

Кметският наместник също се грижи за реда. Изградил си е навик да патрулира вечер. Когато мръкне, прави няколко обиколки с автомобила си от единия до другия край на селото и следи за съмнителни лица. Ако има такива, то те обикновено влизат в Момин сбор, използвайки обходния път от Хотница, за да отпрашат към София.

В селото се гордеят с два реставрирани кладенеца, които навремето са се ползвали свободно преди изграждането на водоснабдяване, както и паметна плоча с имената на 17 смели млади мъже, родом от Момин сбор, които са загинали в Балканските войни.

Обновената автобусна спирка в селото.

Тази година читалището в селото отбелязало своята 100-годишнина и се планира изграждането на лятна сцена към него. Културните дейци в Момин сбор обмислят създаването на фолклорен празник, който да привлича групи и самодейци от целия регион.

В малкото населено място живеят няколко чуждестранни семейства. Те са предимно от Великобритания и почти са научили българския език. Разбират се идеално с местното население, внасят колорит в селото и се включват с огромен ентусиазъм във всички празници и обичаи.

Изглед към местната църква и камбанария.

Галина ГЕОРГИЕВА

Снимки: авторката

4 thoughts on “Адрес: На село. Момин сбор – селото с вековна история, нулева престъпност и ремонти без обществени поръчки

 • Галинче,а пита ли кметския наместник колко е украл пришалеца? И добре че хората в селото се оправят със собствени средства, че ако чакат на Панов корени ке пуснат

  Отговор
 • Над така нар. Голяма чешма в селото, при разкопки е установено неолитно селище.

  Отговор
 • Хич не ви е платено за тая статия, Андрей е може би най-лошото нещо, което се е случвало на това село!

  Отговор
 • Селото е доста винкелизирано!По-скоро прилича на малък Перник!

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *