Горещи новиниКрими

Главният прокурор Иван Гешев: „Големият проблем в България е, че някои смятат, че законите не важат за всички“

Големият проблем в България е, че някои хора смятат, че законите не важат за всички, и това е много тъжно за българската държава. Тези хора, които говорят за правова държава и съдебна реформа, говорят едно, а явно правят друго. Това заяви във Велико Търново Главният прокурор Иван Гешев по повод отказа на бившия вътрешен министър Бойко Рашков да се яви на разпит в прокуратурата.

По време на визитата си в старата столица Иван Гешев изнесе лекция пред студенти от Юридическия факултет на Великотърновския университет и се срещна с ректора проф. д-р Христо Бонджолов.

Той допълни и, че ако до него бъде отправено предложение за сваляне на имунитета на Рашков, ще постъпи така, както е правил досега – ще внесе искане в Народното събрание, при наличие на достатъчно доказателства.

Обвинител №1 подчерта, че законите и Конституцията на страната са задължителни за всички български граждани, независимо дали те са депутати, доценти, професори или обикновени хора.

Във връзка с искането му за частична отмяна на наредба, касаеща правораздаването у нас, за което бе сезиран правосъдният министър Крум Зарков, Гешев коментира, че скандал няма.

„Това е наредба, която е издадена от бившия правосъден министър в правителството на Бойко Борисов – Христо Иванов. Тя е отменена с решение на Административния съд в началото на декември. Това означава блокаж на цялото правораздаване, защото няма правно основание да се плаща на вещи лица, тоест на никое вещо лице не може да се плати, тоест няма да правят експертизи, тоест делата няма да приключат. Правосъдният министър трябва да си свърши работата – да издаде нова наредба или да извърши промени. Компетентността е на Министерство на правосъдието, аз само сигнализирам за проблема“, категоричен е главният прокурор.

По думите на Гешев решението зависи от Министерство на правосъдието.

Относно проверката, която СГП е възложила на ДАНС за това дали дейността на Българско народно опълчение „Шипка“ противоречи на конституцията и застрашава страната, Гешев уточни, че това не е първият подобен сигнал, работата по случая продължава и той категорично не трябва да се неглижира, защото са застрашени не само българските интереси, но и тези на евроатлантическите ни партньори. Имало е и искане за заличаване на дружеството при предишния главен прокурор, но то не е удовлетворено.

Веселина АНГЕЛОВА

Снимка ВТУ

2 thoughts on “Главният прокурор Иван Гешев: „Големият проблем в България е, че някои смятат, че законите не важат за всички“

  • Само така! На Бонджолов му се насъбраха доста дела– Италианската афера, видеонаблюдението, договора с юридическото лице Петър Христов и т.н и т.н … Ша прави като Харалампиев, който кешираше на Филчев.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *