Свят

„Нов залп“ от евросанкции срещу Русия – коментари от френски и руски медии

„Лидерската среща на Европейския съюз приключи снощи без психодрами. Държавните глави само за няколко часа се споразумяха по редица горещи досиета“, констатира в коментар френският в. „Еко“.

Двайсет и седемте страни членки на ЕС одобриха нови санкции срещу Русия в отговор на разпалената от нея война в Украйна, гласи заглавие във френския в. „Либерасион“. Изданието допълва, че това е била една от най-разискваните вчера теми.

Предстои „нов залп от санкции“, допълващ пълното ембарго върху вноса на руски петрол по море, влязло в сила в началото на декември успоредно със световен ценови таван за суровия петрол от Русия, договорен съвместно с Г-7 и Австралия, коментира френското издание „Паризиен“.

Съгласието по деветия пакет санкции бе  труден процес и не се знае точно какъв компромис е бил постигнат, отбелязва „Фигаро“.

Редица страни като Франция и Германия настояваха за изключения, засягащи руския износ на торове, тъй като според тях санкциите в тази насока биха увеличили риска от глад в Африка. Полша и балтийските страни пък смятаха, че тези изключения биха станали подарък за някои олигарси, напомня изданието.

Според неназован дипломатически източник, цитиран от „Поан“, окончателният текст на одобрения документ предвижда възможност за изключения от санкциите с цел гарантиране на продоволствена сигурност и задоволяване на нуждите от торове в случай на риск за някоя страна членка на ЕС.

Европейците наистина не искат да бъдат разглеждани като виновници за бъдещ глад в Африка или другаде, ако попречат на Русия и Беларус да изнасят там продукция, от която има толкова голяма нужда, заключава „Монд“.

Вестниците във Франция правят ред прогнози за новите антируски санкции, тъй като подробности се чакат едва след публикуване на съответния документ в официалното издание на ЕС.

По-рано бе съобщено, че в черния списък на общността ще бъдат включени още към 200 души и, че ще бъде наложена и забрана за инвестиции в минната индустрия на Русия.

„Паризиен“ и „Поан“ припомнят, че в предложението си за поредния пакет санкции от 7 декември Европейската комисия препоръчва по-строги ограничения върху продажбите на стоки с двойна употреба, като химически вещества, невротоксини, части за производство на дронове и електронни компоненти. Освен руски министри и депутати, в черния списък ще бъдат включени и още три руски банки, пише „Монд“.

Европейците вече са пуснали тези санкции на конвейер, но според мен смисълът от тях е все по-малко, коментира пред руския „Известия“ Владимир Джабаров от ръководството на външнополитическата комисия в Съвета на федерацията.

„Например, колкото до нашите банки – ами нали минаваме и без европейските структури, работим и съществуваме спокойно“, казва той. Според руския сенатор с всеки следващ пакет ще изникват все повече трудности за ЕС, „защото не остана вече нищо, което реално може да ни нанесе щети, но има твърде много неща, които могат да нанесат щети на тях. И вече ги нанасят, и много страни започват да схващат това“, добавя Джабаров.

Никоя държава от ЕС засега не е представила предложения за десети пакет санкции срещу Русия. Това съобщава РИА Новости, като се позовава на източник от Брюксел, пише руското онлайн издание „Лента“.

Според източника ЕС вече е изчерпал повечето си инструменти за въздействие върху Русия и е близо до границата на икономическия натиск. Той впрочем допуска появата на нови санкции в бъдеще, но като „затваряне на вратички в приетите вече санкционни пакети и гарантирано възпрепятстване на всякакви заобиколни ходове“.

Някои страни от ЕС са уморени вече от антируските санкции, но тези държави са много малко. Затова е слабо вероятно да бъдат отменени някои санкции срещу Русия, добавя събеседникът на РИА Новости.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *