Забава и знание

Парижки готвач предлага празнична веган алтернатива на гъшия дроб

Веган алтернативите на гъшия дроб набират популярност във Франция, точно когато тежка епидемия от птичи грип опустоши стадата от патици и прекъсна доставките на традиционния коледен деликатес, предаде Ройтерс.

Френският готвач Фабиен Боржел, който управлява веган ресторанта „42 Degres“ в Париж, е създал това, което той нарича „фалшив дроб“ преди две години като заместител на гъшия дроб, традиционно приготвян от патешки и гъши дроб.

Гъшият дроб се счита за част от кулинарното наследство на Франция, но практиката на принудително хранене на патици или гъски, за да се увеличи черният им дроб, се осъжда от активисти за защита на животните.

„Има хора, които никога не са опитвали гъши дроб и никога няма да го опитат, а искат нещо празнично за партитата в края на годината. Други искат да променят начина си на хранене и се насочват към алтернативи“, коментира Боржел.

Вегетарианският гъши дроб на Боршеф готвача, съдържащ ядки кашу, слънчогледово олио и кокосово масло, изглежда като традиционния гъши дроб, но е по-кремообразен.

Във Франция, най-големият производител на гъши дроб, се очаква производството да спадне между 30 и 35 процента спрямо миналата година, след като птичият грип опустоши стадата от патици в по-голямата част от Европа, докато цените ще се повишат с около 20  процента поради спада в предлагането, комбиниран с нарастващи разходи, каза групата производители CIFOG по-рано тази година.

„Това може да накара някои хора да искат да опитат нещо друго. Може да е възможност“, смята Боржел.

„42 Degres“ включва своя „фалшив дроб“ в менюто от декември до февруари.

Гъшият дроб беше официално класифициран като част от „културното и гастрономическо наследство“ на Франция, но някои страни и щати на САЩ като Калифорния и Ню Йорк обмислят забраната му поради опасения за хуманното отношение към животните.

Анкета, публикувана от френски производители на гъши дроб в сряда, показа, че 77 процента от местните потребители не са готови да преминат от оригинала към продукт, произведен от растителни продукти.

БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *