Водещи новиниОбщество

Ремонтират изцяло Трети блок на студентските общежития, създават хотелски условия

Средствата са отпуснати с решение на Министерски съвет

 

ТРЕТИ БЛОК НА СТУДЕНТСКИТЕ ОБЩЕЖИТИЯ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО ЩЕ БЪДЕ ИЗЦЯЛО РЕМОНТИРАН. Министерски съвет отпусна 11 милиона лв., които ще бъдат добавени към капитала на „Студентски столове и общежития“ ЕАД за ремонт на бази за настаняване на студенти в София, Велико Търново и Пловдив.

„Добрият прием във ВТУ се отразява положително и на общежитията. След ремонта на Блок 1 и Блок 2 се оказа, че има разлика в условията спрямо Блок 3, който вече е на повече от 30 години и също се нуждае от ремонт. Щастлив съм, че се отпускат средства и за неговото реновиране. Очакваният резултат е условията там да бъдат също толкова добри“, сподели за „Борба“ управителят на студентските общежития във Велико Търново Иван Момински.

Официално беше открит Блок 1.

РЕМОНТЪТ ТРЯБВА ДА ЗАПОЧНЕ ПРЕЗ МЕСЕЦ МАРТ. ПРЕДСТОИ ВСИЧКИ СТАИ В ТРИТЕ СГРАДИ НА БЛОКА ДА БЪДАТ ИЗЦЯЛО РЕНОВИРАНИ И ДА ЗАПРИЛИЧАТ НА ХОТЕЛСКИ СТАИ. Ще бъдат обзаведени и с нови мебели, а студентите на практика ще имат отлични условия. Първият сектор трябва да е готов още през есента на следващата година.

Трети блок беше построен през 90-те години и доскоро беше предпочитан от студентите, тъй като сградата е сравнително нова. След ремонта на по-старите блокове обаче потокът от кандидати се пренасочи. В същото време Трети блок е най-удобен за студентите, които учат в IV корпус на Великотърновския университет, и е предпочитан, тъй като се намира в кв. „Колю Фичето“, който се счита за добре уреден.

„Основната част от тези 11 млн. лв. ще бъдат точно за ремонт на Трети блок. Това обещахме и стана със заслугата и на ректора на Великотърновския университет проф. Христо Бонджолов“, сподели изпълнителният директор на „Студентски столове и общежития“ Сергей Миланов. Той беше в старата столица, за да открие обновения Блок 1 на студентските общежития във Великотърновския университет. Отскоро студентите там разполагат с реновирани стаи, безплатен интернет в общите пространства и нова столова база.

Блок 3 на общежитията беше построен през 90-те години, но също се нуждае от ремонт.

„Благата вест е заложена в решението на Министерски съвет и това е едно от най-хубавите неща за нашите студенти. Отдавна не сме имали толкова голямо целенасочено финансиране за студентите. С ремонта на Трети блок ние приключваме ремонта на общежитията и ще имаме едни от най-хубавите в страната. Не е без значение средата, в която живеем, да е привлекателна. Да привлечем студенти в нашия град, които да живеят в добра обстановка. Когато чуждестранните студенти идваха във Втори блок, снимаха и изпращаха на своите родители. Сигурно в Трети блок ще бъде най-хубаво, защото ще е най-ново“, сподели проф. Христо Бонджолов.

Михаил МИХАЛЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *