Образование

Роботизирана система за производство проектираха в СУ „Владимир Комаров“, две учителки с еднакви имена вдъхновяват учениците

„Кроношпан“ отпуска стипендии на петима отличници в паралелката за автоматизирани системи

 

ПОТОЧНА ЛИНИЯ СЪС ЗАХРАНВАЩО УСТРОЙСТВО И РОБОТИЗИРАНА РЪКА СЪЗДАДОХА УЧЕНИЦИТЕ ОТ СПЕЦИАЛНОСТИТЕ „АВТОМАТИЗАЦИЯ НА НЕПРЕКЪСНАТИ ПРОИЗВОДСТВА“ И „АВТОМАТИЗИРАНИ СИСТЕМИ“ В СУ „ВЛАДИМИР КОМАРОВ“. Проектът им ще участва в следващото издание на националното изложение „Младежко техническо творчество“ в Горна Оряховица. Системата, която са изобретили, е напълно автоматизирана. Ръката захранва линията с детайли, които се пълнят в съд, а специални датчици отчитат кога капацитетът е запълнен. Брояч измерва и произведените продукти.

Макетът е изработен под ръководството на двете им учителки по професионална подготовка и практическа работа, които ги вдъхновяват да не се отказват пред трудностите и да се развиват. Интересното е, че преподавателките са с напълно еднакви първи имена и фамилии. Различават се единствено по презимената си, затова се и представят по този начин. Двете учителки имат още нещо общо освен имената си, а именно факта, че са завършили Русенския университет. Това, което ги сплотява, е любовта им към професията и желанието да я предадат на своите ученици. Инж. Деница Руменова Димитрова и инж. Деница Димитрова Димитрова работят от няколко години с класовете от специалността „Автоматизирани системи“. Предстои да завърши и първият випуск в това направление, като за няколко години интересът към паралелката е нараснал сериозно.

Роботизираната ръка се програмира да взема детайлите и да ги слага на лентата.

СПЕЦИАЛНОСТТА Е СЪЗДАДЕНА НА БАЗА НЕОБХОДИМОСТТА ОТ КАДРИ В ТОВА НАПРАВЛЕНИЕ В НАШИЯ РЕГИОН, А ОТ „КРОНОШПАН“ ВСЕКИ МЕСЕЦ ОТПУСКАТ ПО 100 ЛВ. СТИПЕНДИЯ НА ПЕТИМА УЧЕНИЦИ С ОТЛИЧЕН УСПЕХ. Към този момент по-голямата част от производствата във Велико Търново и цялата страна са до голяма степен автоматизирани. Системите имат нужда от поддръжка и управление, затова бъдещите специалисти от паралелката със сигурност няма да останат без работа. Първите ученици се записват за учебната 2018/2019 г.

Учениците идват в кабинета по практика и споделят своите идеи.

В момента училището разполага с кабинет по електротехника и автоматизация, в който се провеждат практическите занятия по учебните предмети. Там учениците редовно идват, за да споделят своите идеи, които при възможност се превръщат и в реални проекти и макети. Два от тях печелят и трето място от младежкото изложение в Горна Оряховица. Става въпрос за датчик, който показва нивото на водата в кладенеца и сигнализира, когато достигне определена точка. Вторият проект е за система, която може да бъде изключително полезна в съвременния свят, а именно за предотвратяване на нещастия при наводнения. Информационно табло следи нивото на реката и при повече дъжд сигнализира за опасност, давайки възможност хората да се евакуират. Друг сензор отчита нивото на отпадъците в реката и също дава известие, че коритото трябва да бъде почистено.

УЧЕНИЦИТЕ ПРИЗНАВАТ, ЧЕ НЕ Е ЛЕСНО ДА СЕ ИЗУЧАВА ТЯХНАТА СПЕЦИАЛНОСТ, НО СА КАТЕГОРИЧНИ, ЧЕ ПРАКТИЧЕСКИТЕ УПРАЖНЕНИЯ СА МНОГО ИНТЕРЕСНИ. Дванадесетокласникът Мирослав Василев например в момента работи над система за следене на влажността в почвата. Самият той иска да продължи образованието си в Габровския университет и не съжалява, че е избрал паралелката. На същото мнение е неговата съученичка Александра Стоянова. Тя споделя, че рядко се случва момиче да избере тази професия и за нея това било нещо ново. Твърди, че не с всичко се справя от пръв път, но нейните учителки й помагат. Друга дама от класа е Александра Георгиева, която вече е избрала да продължи образованието си в Националния военен университет. Избира специалността от любопитство и обяснява, че не харесва половите разграничения, затова и не се притеснила да запише именно в тази паралелка.

УЧЕНИЦИТЕ С ЖЕЛАНИЕ И НЕТЪРПЕНИЕ ОЧАКВАТ ВСИЧКИ СЪСТЕЗАНИЯ И ИЗЯВИ В ПРОФЕСИОНАЛНАТА ОБЛАСТ, ЗА КОИТО СЕ ПОДГОТВЯТ И ВЗЕМАТ АКТИВНО УЧАСТИЕ. За това говорят и многото на брой грамоти и награди, които те завоюват в конкуренция с другите професионални гимназии и средни училища. Важна за тях е и производствената практиката. За трета поредна година я провеждат в „Кроношпан“. Техните учители им организират и посещения в „Престиж 96“ АД, „Юниливърс Айс Крийм“ ЕООД в Дебелец, „Мехатроника“ АД в Габрово и други.

„Когато учениците видят процесите в реална обстановка, тогава разбират, че е интересно. Затова искаме да ги водим в повече фирми. Мислим, че специалността е много перспективна и в цялата област Велико Търново не се изучава никъде“, споделят двете учителки с еднакви имена.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *