Водещи новиниСъдби

20-годишни фермери отглеждат 650 крави край Велико Търново

Росица Русева и Йосиф Новосад с робот хранят телетата и с програма следят здравния статус на питомците си

 

Двама млади и образовани предприемачи са се посветили на животновъдството и успешно ръководят кравеферма със стотици животни. Йосиф Новосад-младши и Росица Русева от година и половина развиват стопанството на известното месопреработвателно предприятие „Чех“ в близост до старата столица.

Йосиф Новосад-младши и Росица Русева от година и половина развиват стопанството на известното месопреработвателно

Фирмата е основана през 1937 година, а фермата е създадена и функционира от 1999 г. Намира се в село Катранджии и в стопанския двор на съседното Длъгня в община Дряново.

Роси е на 23 години, а годеникът й Йосиф Новосад – на 25. Младостта обаче не е пречка двамата да постигат завидни резултати в семейния бизнес, на който са се посветили. Йосиф от дете работи в семейната фирма, преминал е през всички етапи на дейността, като е усвоил в детайли тънкостите на занаята.

„Много обичаме животни и се радваме, че бащата на Йосиф ни даде възможност да поемем този отдел от фирмата. Отглеждаме предимно черно-шарени крави. Стремим се да въвеждаме иновации, за да сме в крак с технологията на отглеждане на животни в съвременните условия, да добавяме елементи на промишлено животновъдство, като съхраним част от традиционното. Искаме да се възползваме максимално от условията, които предлага красивата ни страна, защото имаме много добър климат и чист въздух“, споделя Роси.

Двамата млади фермери подчертават, че съчетават свободното със затворено отглеждане на кравите. Всичките им животни се разхождат на пасища от над 100 декара. Това много помага при усложнения след отелвания.

Сред нововъведенията им в стопанството е хидравличен станок.

Роси и Йосиф отглеждат 650 крави в Дряновско.

„Това е много интересно съоръжение, което позволява да се поддържат едновременно и четирите и копита на животното, а това е важно за здравето на животните. Въведохме и програма, следяща разгонването, която следи процесите, когато кравите са в такъв период, както и здравословния им статус“, разкрива Роси.

Креативните фермери разполагат и с робот, който храни теленцата с мляко, като дозира и темперира дажбите.

„Животното има възможност да яде колкото иска, когато иска и така прирастът му не е ограничен от работна ръка. През идната година ще внедрим и вентилационна система. За подобрение комфорта на кравите сме осигурили матраци, върху които лежат, за да се избегнат фрактури и навяхване на стави. Правим всичко това, защото щастливата крава дава качествено мляко“, категорични са двамата предприемачи.

Младите фермери инвестират в иновации.

В момента във фермата им има над 650 животни, като дойните крави са 220 при максимален капацитет от 280. В момента извършват селекция и подбор на породите.

Амбициите на фермерите от фамилията Новосад са да постигнат целите си за среден млеконадой, които са задали. Искат да изчистят изцяло породите. В стопанството преобладават говедата от породата „Холщайн“ и са направили внос на животни с датска генетика.

На въпрос този бизнес дали е подходящ за млади хора, Росица Русева обощава:

„Работата с животни е много благодарна. Ефектът от това, което правим, се вижда веднага. За съжаление, много трудно се намира работна ръка. Предлагаме добри условия за труд, но все още битува мнението, че животновъдството е мръсна работа, че не е подходящо за образовани хора. Това изобщо не е така. Аз съм с юридическо образование и дори мога да кажа, че дейността в стопанството много ми помага в специалността, защото има обработка на важни документи, работим и по европрограми“, коментира младата бизнес дама, която е петокурсничка по право.

Хидравличен станок позволява на кравата да се обработват едновременно и четирите й копита.

Във фермата на Йосиф и Росица работят 13 души. Дейностите са автоматизирани, натоварването на работниците е сведено до минимум, създадени са много добри условия за почивка, изградени са модерни общежития.

„Погрижили сме се хората да имат максимален комфорт и въпреки това намирането на работна ръка е сложно“, казват Роси и Йосиф.

За съжаление това не е единственият проблем в тяхната дейност.

„Тази година доста хора от животновъдния сектор бяхме разочаровани от предложението, внесено в Европарламента в Брюксел, за орязването на част от субсидиите на животновъдите. Ясно си личи, че държавата нехае за малките и средни ферми. Нашата ферма се води средна, но заложените в програмата параметри не помагат, а напротив, съсипват малкия и среден производител. Това е много тъжно, защото, ако държавата няма стратегия за развитието на този сектор, той ще бъде напълно ликвидиран. „Обединени земеделци“ застанаха зад исканията на животновъдите и внесоха няколко предложения, които са свързани с развитието на бранша. Едно от предложенията беше да има преференции от поне 50% за българските продукти в търговските вериги. Това би ни помогнало да предлагаме още по-качествена стока, защото потребителят обвинява производителите за цените на продуктите.

Йосиф Новосад-младши от дете работи в семейната фирма „Чех“, преминал е през всички етап на дейността като е усвоил в детайли тънкостите на занаята.

Тъжна е тенденцията, че например млякото у нас според статистиката намалява средно с по 2 тона на месец. Това показва, че за развитието на земеделието и животновъдството в България няма ясна картина и липсва стратегия“, посочва Росица Русева.

Месните и млечни продукти, които произвеждат във фермата, са в изцяло в затворен цикъл.

Животните от фермата имат възможност да се разхождат на пасища от над 100 декара.

„Млякото, което добиваме всеки ден, се взема от наш камион, транспортира се в нашата мандра и там се правят млечните изделия с марката „Чех“. През последните години има подобрения в масления градус, в количеството, качеството. Стоките на фирмата са предимно за вътрешния пазар“, разказват младите фермери. Оценяват високо това, че имат възможност да работят във фирма с традиции.

„За нас е гордост да съхраним и да доразвием създаденото. Това е прекрасна основа, от която можем да надграждаме и развиваме още по-успешно дейността. Малко фирми у нас се радват на изцяло затворен цикъл на производство“, категорични са Роси Русева и Йосиф Новосад.

Чеха с работниците си след края на работния ден.

 

Веселина АНГЕЛОВА

снимки-лчен архив

12 thoughts on “20-годишни фермери отглеждат 650 крави край Велико Търново

 • Що за тъпа реклама. Четеш фермери, а те минали покрай фермерите.

  Отговор
 • 20 годишни по заглавие а по същество 23 и 25. И да си направим сметката 650 крави как се снабдяват и какви ресурси струват тяхната поддръжка.

  Децата просто имат мерак да помагат на семейния бизнес, виждат как се изкарват пари. Вместо да харчат парите по казина и дискотеки безразборно.

  Тук хейтинга ми е към журналистката а ме към децата.

  Отговор
  • Едва ли имат мерак, бащата ги е натирил. Най-вероятно стоят в офис и си клатят краката усърдно.

   Отговор
   • Как Йосиф младши на20 год сега , а взема проби от колбаси 1999 г на снимката?
    И как на 20г има толкова крави и модерна ферма?
    Това ,че е дете на Фермера ЧЕХ , не го прави сега ТОП ръководител и собственик, с такова постижение в бранша.
    Моля ви се , спрете си такова подвеждащи новини

   • Нищо ново. Поредната златотърсачка. Как не се залюби с някой стругар.

  • На тати децата, пара да имаш и 5000 крави ке гледаме

   Отговор
 • ртябваше да има десетки малки големи и по големи ферми.ЗАДАВАТЕ ли си въпроса защо няма.ЗАЩО гледаме кравите по европа.ХА ХА вече не,свикнахме.БЛАГОРИМ ВИ ПАРТИИ ЛЮБИМИ

  Отговор
 • На 25 години бил, пък на снимката от 1999г взема проби от салами…

  Отговор
  • На снимката е баща му Йосиф Новосад. Така се казва и покойният му дядо, основател на фирмата.

   Отговор
 • Мисля,че трябва да се радваме на деца който поемат семейния бизнес.Можеше с възможностите на капитала натрупан от предците си да са някъде в чужбина или да си купят службичка в държавната машина.А може и в някоя партии на листа.Вместо това са избрали да са в лайната.От такива хора има нужда БЪЛГАРИЯ!

  Отговор
  • Голяма дума не казвай. Ако са още там след 20-30г, тогава може да правиш обобщения. Решили да пробват и като за начало – хайде да ни похвалите във вестника.

   Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *