Горещи новиниОбщество

РЗИ: „Търновци са изложени на прекомерен шум от автомобилния трафик“

Експертите предлагат на местната власт недопускане на въвеждането в експлоатация на обекти с нереализиран проект за озеленяване

 

ДЕЦИБЕЛИ НАД НОРМАТА В РЕЗУЛТАТ НА АВТОМОБИЛНИЯ ТРАФИК ТОРМОЗЯТ ЖИТЕЛИТЕ НА СТАРАТА СТОЛИЦА. Заключението е в резултат на извършения годишен мониторинг и анализ на шума във Велико Търново на Регионалната здравна инспекция. От направените 90 замервания отклонения от допустимите стойности са регистрирани при 70 от тях. Единствената положителна нотка в ситуацията е, че превишенията не са в крайно високите шумови нива по диапазони.

За изследването са използвани осем пункта в областния град. Най-фрапиращо е звуковото натоварване на бул. „Васил Левски“ N 15. Там е отчетено ниво на шума 70,99 dB при допустима стойност 60 dB. Втората най-шумна улица през 2022 г. е била „Стефан Стамболов“ N 29 с 69,42 dB. Над нормата са и ул. „Христо Ботев“ N 32, ул. „Георги Измирлиев“ N 7, бул. България“ N 21, ул. „Краков“ N 2 и бул. „Никола Габровски“.

По отношение на районите в старата столица, които са разположени в близост до промишлени зони, единствено отклонение от нормата е регистрирано на ул. „Козлуджа“ N 14.

С цел планиране и реализиране на адекватни мерки за намаляване на шумовото натоварване и оптимизиране на шума от РЗИ са изпратили до кмета инж. д-р Даниел Панов писмо с препоръки. Част от тях са свързани с необходимостта от акустично планиране на урбанизираните територии, инженеринг на системите за управление на трафика и планирането му, в т. ч. ограничаване на скоростта и трафика.

ОТ ВЕДОМСТВОТО ИЗТЪКВАТ НЕОБХОДИМОСТТА ОТ ИЗГРАЖДАНЕ НА ШУМОЗАЩИТНИ СЪОРЪЖЕНИЯ от различни естествени и изкуствени материали – зелени шумозащитни стени от храстовидна и дървовидна растителност, биопрегради с конструкции от дърво, керамика или бетонови тела и др. около обекти, подлежащи на усилена шумова защита, разположени на натоварени пътни артерии.

Здравните експерти съветват също и за недопускане на въвеждането в експлоатация на обекти с нереализиран проект за озеленяване. Препоръчват на местната власт и иницииране и провеждане на информационни кампании и мероприятия за стимулиране на алтернативните начини на придвижване на населението, както и изграждане на велоалеи.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *