Забава и знание

Вариантът XBB.1.5 на КОВИД може да е доминантен в Европа до няколко седмици

Новият вариант на коронавируса XBB.1.5 може да се разпространи широко в Европа и Германия през следващите седмици, предаде ДПА, позовавайки се на епидемиолог от института „Лайбниц“.

По оценки на американските Центрове за контрол и профилактика на заболяванията XBB.1.5 е причинил почти половината от всички нови инфекции в САЩ.

„С известна прогнозна сигурност може да се каже, че вариантът ще стане доминиращ и в нашата страна“, заяви епидемиологът Хайо Зееб от института „Лайбниц“ в Бремен.

„XBB.1.5 среща отслабващ имунитет при хора, чието ваксиниране или заразяване е станало преди известно време“, каза Зееб. „Първо в САЩ, а след това и тук, в Германия.“

Въпреки това той отбеляза, че броят на известните случаи на XBB.1.5 в Германия все още е малък. „Все още не е необходимо да се мисли за нови мерки,“ добави той.

Честотата на варианта, открит през октомври, бързо се увеличи в североизточната част на САЩ и от средата на декември доминира сред заразените, каза Ричард Нехер, ръководител на изследователската група „Еволюция на вирусите и бактериите“ в Базелския университет.

Извън североизточната част на САЩ вариантът е по-рядко срещан, но става все по-разпространен, добави той. Има малко информация за тежестта на заболяването, което вариантът причинява. Случаите и хоспитализациите са се увеличили в САЩ не само в регионите, където XBB.1.5 е доминиращ. Това може да е сигнал, че тежестта на този вариант и на други все още циркулиращи, не се различават съществено.

БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *