Горещи новиниОбщество

Тодор Балканджиев извади Богоявленския кръст в община Павликени

Тодор Балканджиев извади Богоявленския кръст в община Павликени. Девет бяха смелчаците, пробвали се в борбата за кръста, но Балканджиев беше най-бърз и ловък, стигайки първи до него. Ритуалът се проведе при моста на река Росица до с. Лесичери.

Късметлията обяви, че дарява паричната награда за децата от центровете за настаняване от семеен тип в град Павликени. Той е на 25 години, завършил е „Политология“ във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, а в момента е в частния бизнес. Той скача за кръста всяка година, а беше най-бърз и го спаси от водите и през 2020г. Според поверието, щастливецът, извадил кръста на Богоявление, ще бъде здрав цяла година и ще носи здраве и късмет на всеки, който се докосне до него.

 

Всички участници получиха награди от кмета на община Павликени инж. Емануил Манолов. Специални награди бяха дадени и на най-младия участник – 15-годишния Мартин Георгиев от с. Лесичери и най-възрастния – 76-годишния Васил Галев от град Бяла черква.

„Радвам се, че започваме новата година с един традиционен български ритуал, какъвто е хвърлянето на кръста за Богоявление. Големият интерес към този обичай показва, че дължим на корените си и ще се запазим като нация и общност. Пожелавам на всеки от участниците да започне година, която да му донесе мир и благоденствие. Нека в същото време да сме по-задружни и сплотени и да продължим да честваме хубавите български традиции, както са го правили и нашите предци“, каза кметът инж. Манолов.

Отец Киприан благослови всички участници и освети кръста, преди да го хвърли в реката, а за настроението на публика и участници се погрижиха оркестър „Павликени.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *