Горна ОряховицаОбщество

Общинският съвет в Горна Оряховица заседава извънредно заради хиляди тонове складирани отпадъци

„Тровят ни! Количеството е огромно и очевидно надвишава лимитите“, пише в становището на местните парламентаристи

 

ОБЩИНСКИЯТ СЪВЕТ В ГОРНА ОРЯХОВИЦА ЩЕ ЗАСЕДАВА ИЗВЪНРЕДНО ДНЕС ЗАРАДИ ХИЛЯДИ ТОНОВЕ СКЛАДИРАНИ ОТПАДЪЦИ В ЗЕМЛИЩЕТО НА СЕЛО ПЪРВОМАЙЦИ. БОКЛУКЪТ Е ВНОС ОТ ГЕРМАНИЯ.

Извънредната сесия се свиква в 17,30 часа на 9 януари по настояване на група местни парламентаристи. Искането е подкрепено от 17 съветници по инициатива на Иван Атанасчев от групата „Алтернативата на гражданите“.

Единствената точка в дневния ред на сесията е обсъждане на контрола и мерките за предпазване на населението от вредното въздействие на огромно количество отпадъци, предприети от Общината. В искането за извънредна сесия се казва, че отпадъците, складирани край Горна Оряховица, са в огромни количества, надхвърлящи разрешителното, издадено от РИОСВ. Освен това не се съхраняват правилно и поради това представляват опасност за гражданите.

„Тровят ни! От публикувани в медиите снимки е видно, че количеството на складираните отпадъци е огромно и очевидно надвишава лимитите на издадените за целта разрешения от компетентните институции. Във въпросния имот е изградена неработеща сепарираща инсталация, а същият се намира до защитени територии и жилищни сгради, както и до местната забележителност – крепостта Ряховец. Добре известно е, че парцелът е разположен на хълм и складираните отпадъци са изложени на пряко въздействие на околната среда – слънчево греене, вятър, дъжд, сняг. Напълно възможно е вредни вещества да попаднат в почвата, а оттам в подпочвените води, да се разпространят по склона и да попаднат в близките животновъдни ферми и обработваеми земеделски земи, както и в преминаващата в близост река Янтра“, категорични са в становището си негодуващите общински съветници.

На това място има разрешение за 7500 тона вносни отпадъци.

СЪВЕТНИЦИТЕ ОТ БСП НАСТОЯВАТ ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА РИОСВ И ПОЛИЦИЯТА, КОИТО ПРЕДИ ДНИ БЯХА СЕЗИРАНИ ЗА ТОНОВЕТЕ БОКЛУК И ИЗВЪРШИХА ПРОВЕРКА В ОБЕКТА ПО РАЗПОРЕЖДАНЕ НА ПРОКУРАТУРАТА, както и на фирмата – собственик на отпадъка, да участват в заседанието с информация.

След предизвиканата проверка на 5 януари РИОСВ излезе с позиция, че няма нарушения нито относно количеството, нито в начина на складиране. Според това становище в момента има 2480 тона отпадъци, а разрешителното е за 7500 тона. Не са установени бали с нарушена цялост и разпилени отпадъци.

Сигналът за изхвърления боклук в местността Бабенец в землището на село Първомайци е бил подаден през нощта на 3 януари на зеления телефон на екологичната инспекция, след което е направена незабавна проверка от екоинспектори и полицаи от Горна Оряховица.

Наличните количества отпадъци са предназначени за производствената дейност на компания за преработка на отпадъчни опаковки от Велико Търново, която ги е държала, съобщиха от регионалната екологична инспекция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *