Спорт

Мирослав Колев, треньор N 1 на В. Търново за 2022 г., пред в. „Борба“: „Децата в залата, израстването им пред очите ми и постигането на резултати ме мотивират да продължа…“

За втора поредна година Мирослав Колев бе избран за Треньор N 1 на Велико Търново. Президентът и наставник на борците в клуб „Илия Павлов“ заслужи вота на гласувалите със спортно-технически ризултати и организационна дейност. Неговият състезател Рамазан Рамазанов стана спортист на годината с медал от европейското и две държавни шампионски титли, вицешампионът на страната Борислав Колев също бе сред номинираните, а Егор Карамалак е N 2 при юношите и девойките с балканската си и държавна титла до 15 г.

Освен това Мирослав Колев бе в основата на връщането след близо 30 години във В. Търново на Международния турнир по свободна и класическа борба „Дан Колов – Никола Петров“ и първенството на страната за мъже и жени в двата стила.

Треньор N 1 на старата столица за 2022 г. е роден на 25 август 1975 г. във Варна. От 1986 г. е в старата столица, първоначално като ученик в Спортното училище в профил „Борба“. Възпитаник е на треньора Илия Чучулски. По-късно завършва „Физическо възпитание“ във ВТУ, а след това и Треньорската школа в НСА.

Вече 27 години Мирослав Колев се занимава с треньорска дейност, стотици са спечелените медали от негови състезатели в различните възрасти. След награждаването той отговори на журналистически въпроси.


– Г-н Колев, за втори пореден път сте Треньор N 1, как го приемате?

– Като признание за моята работа. Винаги съм казвал, че за работата на един треньор най-добрият показател са резултатите на състезателите му. Няма как да се получат резултати, ако не се работи усилено.

– 2022 година по-добра ли бе за Вас?

– Не съм правил съпоставка спрямо предишните години. Доволен съм, но можеше и по-добре като резултати. И все пак признанието ни е заслужено – Рамазан Рамазанов стана N 1 на Велико Търново, Егор Карамалак е втори при юношите, аз съм първи при треньорите…

– Знаете ли, че за първи път през този век състезател по борба става спортист на годината?

– Това може само да ме радва – че състезател по борба е обявен за спортист на годината. Стремя се да надграждаме, защото по-лесно е да се изкачиш на първото място, а много по-трудно е да се задържиш там.

– Рамазан изпусна първото място в категорията си на турнира „Дан Колов – Никола Петров“ за секунди, какво ще надграждате през 2023 година?

– С него трябва да поработим върху защитата с двата крака, защото като направих анализ на изявите му на международния тепих – от европейското и световното първенство, в голяма част от точките, които даде (говоря в процентно съотношение, защото той не даде много точки на противниците си), трудно опазваше краката си.

– На какво държите в работата си?

– Не е само треньорът да влезе в залата и да проведе тренировката. Много важно е тя да се провежда правилно, с различните възрасти се работи по различен начин. Имам определен начин на работа, но това е дълга тема.

– Успехите ли Ви мотивират в треньорската дейност, която мнозина определят и като неблагодарна?

– Безспорно е много неблагодарна. Мотивира ме това да привлека един състезател още от малък в залата. Имам например един Кристиян, който се надявам след време да постигне големи резултати… Влизат в залата съвсем мънички деца, израстват пред очите ми и постигат резултати. Това най-много ме мотивира.

– Вие сте един от малцината треньори, които не събират такси от децата. Как успявате да вържете бюджета на клуба, като в същото време не пестите от участие в състезания?

– С правилно планиране на бюджета в клуба. Финансирането е единствено от Спортното министерство и от Община Велико Търново. Планирам разходите, стремя се да са оптимални с максимален брой участия в състезания, лагери, екипировка…

Не пестя от участие в състезания, защото те са най-важното нещо за един спортист. Първо, аз като треньор виждам на турнира до каква степен се получава това, което сме работили в залата. Доколко състезателите изпълняват моите напътствия. Има разлика дали дадена хватка или движение се изпълнява в тренировъчна среда, или в състезателна атмосфера. Там е много по-различно. Търсим това, което тренираме през годината, да се покаже на състезанието, да видя до каква степен се получава. Съответно на турнира виждам грешките, които състезателите допускат, и започвам да работя върху тях. Иначе няма да имам реална представа за тяхното ниво.

– Какво си пожелавате за новата година?

– Пожелавам си да съм здрав! Когато човек е здрав, винаги намира начин и решение да постигне своите цели и резултати. Същото пожелавам на всички спортисти и на всички нас – да бъдем здрави, за да можем да постигаме това, към което се стремим!

 

Б.р. В интервюто са използвани въпроси и на други медии.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *