Водещи новиниСъдби

Шотландка от 14 години спасява бездомни и ранени животни във Великотърновско

Чужденката е поела лечението на стотици четириноги и е съдействала за осиновяване на опашати в страната и зад граница

 

ШОТЛАНДКАТА АН МЪРИ Е ПРИЕЛА ЗА СВОЯ МИСИЯ ДА СПАСЯВА БЕЗПРИЗОРНИ ЖИВОТНИ ВЪВ ВЕЛИКОТЪРНОВСКИ РЕГИОН. Екозащитничката е отворила сърцето си за четириногите, които често остават невидими за хората, и не пести средства и усилия, за да им помогне. Отдавна е загубила бройката на опашатите, чието лечение е платила и е успяла да им намери дом. Трудно й да е си обясни защо у нас броят на изоставените котки и кучета е толкова голям и апатията на обществото към проблема.

Ан пристига да живее в Момин сбор, след като вижда филм за старата столица по телевизията. Била впечатлена от кадрите и й хрумнало да дойде на място, за да се убеди сама в красотата на района. Така за отрицателно време взела решението да се сбогува завинаги с Шотландия. Там работила над 30 години като медицинска сестра в психиатрична болница. Заедно със съпруга си купили парцел в малкото населено място и си построили къща.

След като се установяват, чужденката изцяло се отдала на каузата да помага на бездомни животни. Включила се и в неправителствени организации, борещи се за правата на четириногите. Тя е против лабораторни експерименти с животни и отглеждането им заради кожи, вълна и т.н. Многократно е участвала в протести срещу експлоатацията на опашати.

„Когато видя котка или куче, което е в окаяно състояние, сърцето ми се къса. Не мога да подмина страданието на животното. В повечето случаи четириногите са пострадали от умишлени човешки действия. Взимам животното и го водя при ветеринар. Когато премине лечението, правя всичко възможно, за да му намеря дом. Понякога се случва да съдействам да бъде осиновено в чужбина“, споделя Ан.

Самата тя е подслонила 5 котки и 5 кучета. Споделя, че в Шотландия изключително рядко може да се видят бездомни животни и има голям контрол над стопаните. Всяко четириного в родината й е с имплантиран чип и това гарантира, че собственикът ще си понесе отговорността, ако изхвърли на улицата домашния си любимец.

Освен че помага на опашати, чужденката винаги подава ръка и на хора в нужда. Преди няколко дни тя и нейни приятели спасиха от студа бездомно семейство в старата столица, което бе останало без подслон в студените зимни дни. С общи усилия благодетелката и съмишлениците й откриха квартира за несретниците и платиха наема за 6 месеца напред.

Ан полага усилия, за да се впише напълно в България. Ходи на частни уроци по български език, защото иска да е грамотна. От няколко години чете изцяло българска литература, а преди месец започнала да тренира и народни танци.

Галина ГЕОРГИЕВА

Снимка: авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *