Горещи новиниОбщество

Рибари от Велико Търново казаха „не“ на плаващи фотоволтаици в язовири

ДЕСЕТКИ РИБАРИ ОТ СТАРАТА СТОЛИЦА И РЕГИОНА ИЗЛЯЗОХА НА ПРОТЕСТ СРЕЩУ СЪЗДАВАНЕТО НА ФОТОВОЛТАИЧНИ ЦЕНТРАЛИ В ПРЕДЕЛИТЕ НА ЯЗОВИРИ. В петък те се събраха в района на бившия медицински колеж, за да изразят несъгласие с опасното според тях инвестиционно намерение. Убедени са, че преди да се даде зелена светлина на проектите, е редно да се проведе щателно проучване за евентуалните щети и рискове за околната среда и водите. Участниците в протеста конкретизират, че не са против самите соларни инсталации, а срещу разполагането им в язовири.

„Фотоволтаичните централи са щадящи природата за производството на зелена енергия, но тяхното изграждане не бива да става за сметка на интересите на гражданите. Поставянето им във водоема ще засенчи половината част от повърхността и няма как да не повлияе на екосистемите в язовира“, заяви един от организаторите на протеста Христо Христов.

Той поясни, че рибарите от десетилетия полагат усилия и се грижат за язовирите, а инвестиционното намерение ще отнеме възможността да упражняват хобито си.

По думите му подобни идеи за създаване на соларни паркове има и в Германия, но те са предвидени за изоставени райони със замърсени води. Въпреки това там тече обстойно екологично проучване, преди да се разреши изграждане.

Рибарите твърдят, че ако управляващите не спрат в зародиш процедурата, даваща право за направата на плаващи соларни инсталации, ще учредят сдружение за борба с инвестиционните намерения.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *