Свят

Двувалентна ваксина срещу КОВИД-19 може да е свързана с мозъчни удари при възрастни хора?

Подобрената двувалентна ваксина срещу КОВИД-19 на “Пфайзер”/”Бионтех” може да е свързана с вид мозъчен удар при възрастни пациенти, сочат предварителни данни, които се анализират от американските здравни власти. За това съобщи Ройтерс.

Здравните власти се позовават на една от базите данни за безопасност на ваксините на американските Центрове за контрол и профилактика на заболяванията, според която хора на възраст на и над 65 г. са изложени на по-висок риск от исхемичен инсулт 21 дни след прием на двувалентната ваксина на “Пфайзер”/”Бионтех” в сравнение с периода 22-44 дни след ваксиниране.

Тези данни изискват повече изследвания и е малко вероятно да представляват реален клиничен риск, казват здравните власти.
От двете компании производители на ваксините посочиха в изявление, че знаят за ограничен брой съобщения за исхемични инсулти при хора на и над 65 г. след прием на тяхната двувалентна ваксина.
“Нито “Пфайзер”, нито “Бионтех”, нито Центровете за контрол и профилактика на заболяванията, нито Агенцията по храните и лекарствата на САЩ не са наблюдавали подобни данни чрез множеството други системи за наблюдение в САЩ и по света и няма доказателства да се заключи, че исхемичният инсулт е свързан с употребата на КОВИД-19 ваксините на компаниите”, се посочва в съобщение на “Пфайзер”.
Двувалентната ваксина, която атакува оригиналния коронавирус и подвариантите на Омикрон, е разрешена за употреба в САЩ и при деца на и над 6-месечна възраст.

БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *