Горещи новиниКултура

27-годишна учителка спечели конкурса за криминален разказ на РБ „П. Р. Славейков“

166 души се включиха във второто издание

 

27-ГОДИШНАТА УЧИТЕЛКА ОТ РУСЕ ПАМЕЛА ЛЕОНИДОВА СПЕЧЕЛИ ВТОРОТО ИЗДАНИЕ НА НАЦИОНАЛНИЯ КОНКУРС ЗА КРИМИНАЛЕН РАЗКАЗ „/НЕ/РАЗКРИТИЯТ СЛУЧАЙ“. Тя получи наградата си от директора на Регионалната библиотека доц. Калина Иванов. Младата жена сподели, че за пръв път печели първо място от конкурс, а нейният разказ „Травма” дълбоко е впечатлил журито. За своето първо място тя получи парична премия, грамота за участие, а също картина на художника Иван Бочев, три криминални трилъра, както и почетен знак на РБ „П. Р. Славейков”.

Второто място бе връчено на Евгения Динева от София с нейния разказ „Единени”. А третото място си поделиха Стефан Митев от Горна Оряховица с неговия разказ „Гонка в Балтимор“ и Красимир Христов от Плевен със своята творба „Двамата“.

„Една от причините да участвам е, че никой от близките ми не хареса разказа, затова реших да го представя пред друга аудитория и мисля, че не сгреших“, сподели Красимир Христов.

166 ДУШИ СЕ ВКЛЮЧИХА В ТАЗГОДИШНОТО ИЗДАНИЕ, А ЗА СРАВНЕНИЕ В ПЪРВОТО ПРЕЗ 2021Г. СА СЕ ВКЛЮЧИЛИ ЕДВА 16. Най-възрастният участник е на 78 години, а най-младите са ученици на 12 години. Свои творби изпратиха автори не само от региона, а и от цялата страна, включително София, Варна, Бургас, Хасково, Сливен, Плевен, Русе, с. Хитрино, с. Вълкосел, с. Беброво и много други.

„Щастлива съм, че има толкова много участници. От някои училища има и цели класове, което е много радостно. Радостно е, че конкурсът набра такава скорост, вече е един от най-популярните в страната, има участници от почти всички областни градове“, сподели доц. Калина Иванова.

Изключително затруднени се оказаха членовете на журито, които тази година бяха четирима. В състава участваха завеждащият отдел „Обслужване на читатели“ в библиотеката Момчил Шивачев, по чиято инициатива е създаден конкурсът, библиотекарят Стела Димитрова, журналистът на „Борба“ Веселина Ангелова и Весела Кънчева от „Янтра днес“.

„Трябва да ви признаят, че да се прочетат и оценят такъв голям брой творби не беше трудна задача, оказа се ужасно трудна задача. Това отложи и церемонията за месец. Бих искал да ви благодаря, че ни позволихте да се докоснем до част от вашето въображение“, каза Момчил Шивачев.

ПООЩРИТЕЛНИ НАГРАДИ ПОД ФОРМАТА НА КНИГА И ПОЧЕТНА ГРАМОТА ПОЛУЧИХА СЕДЕМ ДЕЦА ОТ ГРАД БУРГАС. Всички те са възпитаници на ОУ „Александър Георгиев – Коджакафалията”, учещи в шести и седми клас. Техният ръководител е учителят им по български език и литература Иванка Драгиева. Поощрителни награди получиха също и трима млади представители на град Варна. Те са ученици от Частно средно училище „Аз съм българче” с ръководител Йоана Драганова.

Елка Петрова от град Враца и нейната творба „Наблюдателят”; Далия Димитрова от гр. Разград с разказа „През пъстрите очи на Ейдън Ной” и Мария Дилова от Враца с разказа „/Не/разкритият случай”, получиха специални поощрителни награди с грамота и два тематични романа.

Михаил МИХАЛЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *