Вестник Борба – областен всекидневник, Велико Търново

Вестник Борба – областен всекидневник

Стартира медицински център и лапароскопска хирургия в търновската онкология

В новото звено ще се провеждат диагностика, лечение, рехабилитация и профилактика с финансиране от НЗОК

 

КОМПЛЕКСНИЯТ ОНКОЛОГИЧЕН ЦЕНТЪР ЩЕ ИМА МЕДИЦИНСКИ ЦЕНТЪР ЗА ИЗВЪРШВАНЕ НА ЗДРАВНИ ДЕЙНОСТИ В СФЕРАТА НА ИЗВЪНБОЛНИЧНАТА ПОМОЩ, целящи ранна диагностика на рак. Инициативата за разкриване на дъщерно дружество е на новия управител на специализираната клиника д-р Иван Николов. Мотивите му са, че бъдещата структура ще осигури широкообхватна медицинска помощ на населението и постигане на затворен цикъл в терапията и борбата с онкологичните заболявания.

Медицинският център ще се ситуира в помещения на Диагностично-консултативния блок на КОЦ и ще работи от понеделник до петък от 8:30 до 15:30 ч. В него ще преглеждат специалисти от различни сфери – хирургия, урология, гинекология, вътрешни болести, образна диагностика и т.н. Част от тях работят в онкологичната болница, а останалите ще бъдат привлечени от други лечебни заведения.

Дейността на новото звено ще подобри координацията между болничната и доболничната помощ и ще осигури качествено комплексно обслужване на хората, възползвайки се от здравноосигурителните си права. Освен това ще бъде източник на допълнителни финансови средства и възможност за привличане на повече пациенти.

С ПРОГНОЗНИТЕ ПРИХОДИ ЩЕ СЕ СЪЗДАДЕ ОПЦИЯ ЗА ПОВИШАВАНЕ НА ВЪЗНАГРАЖДЕНИЯТА НА ПЕРСОНАЛА. Към края на 2022 г. средната заплата в клиниката възлиза на 1420 лв. Ниското заплащане на труда е сред причините за недостиг на медици. В КОЦ работят 158 души при щатно разписание за 259. Възрастта на половината представители на висшия медицински персонал е между 50 и 65 години. За голяма част от тях предстои пенсиониране и няма яснота кой ще ги замести. Текучеството на лекари в трудоспособна възраст вече се е превърнало в тенденция.

Липсата на специалисти спъва и старта на лапароскопските оперативни дейности в клиниката. Този вид хирургия е златният стандарт в лечението на онкологични заболявания и дава изключително добри резултати. През 2021 г. болницата купи нужната ендоскопска техника, но до днес стои неизползваема, въпреки че има сключен договор със Здравната каса за клинични пътеки за лапароскопски интервенции. Новият управител ще предприеме привличане на хонорувани консултанти и водещи медици в областта на минимално инвазивните методи на лечение, става ясно от бизнес програмата на КОЦ за 2023 г., и по този начин ще се въведе в експлоатация въпросното медицинско оборудване. Използването на златния стандарт в лечението на онкологични заболявания ще намали притока на пациенти към частни болници и клиники в чужбина, тъй като ще осигури достъп по процедурите на местно ниво.

Планира се също обновяване на медицинската апаратура чрез проекти, финансирани по оперативните програми на ЕС, Плана за възстановяване и устойчивост, Националния план за борба с рака 2030 г. и др.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *