Ученик с аутизъм от В. Търново печели награди от национални конкурси

Творбите на Кристиян Ташев впечатляват със собствен стил

 

УЧЕНИКЪТ КРИСТИЯН ТАШЕВ ОТ ПРОФЕСИОНАЛНАТА ГИМНАЗИЯ ПО МОДЕН ДИЗАЙН ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО ПЕЧЕЛИ НАГРАДА СЛЕД НАГРАДА ОТ НАЦИОНАЛНИ КОНКУРСИ. Младият художник е със специални образователни потребности, защото е аутист, но талантът и волята му са по-силни.

Пред наградената рисунка от конкурса в Свищов.

Още в началото на гимназиалния курс с него започва да работи старши учителят Галя Димитрова Николова-Гигова в професионално направление по моден дизайн. Въпреки затрудненията с общуването момчето проявява своите заложби. Изключително много помага за това и майката на детето Мая Ташева, след което резултатите не закъсняват.

Кристиян получава последната си грамота от зам.-кмета на Свищов Анелия Димитрова.

Последната награда на Кристиян е буквално отпреди няколко дни. Той получава поощрително отличие от националния конкурс на Община Свищов за ученическо есе и рисунка „Алеко“. В конкурсите се включиха 155 есета и 688 рисунки на участници от 93 населени места от страната, а творбите на великотърновския ученик са впечатлили журито. Освен това те не са били информирани, че той е аутист, и са го оценявали наравно с всички останали. Рисунките му са правени изцяло в часовете по изобразително изкуство, където Галя Димитрова Николова-Гигова му дава всички насоки за работа с четката. Поощрителната награда е за рисунката „Домът на Алеко“, а сред изпратените негови творби е и портрет на Щастливеца.

Кристиян получава награда заедно със своята учителка Галя Димитрова Николова-Гигова.

„КРИСИ Е ОТ ТЕЗИ АУТИСТИ, КОИТО НЕ ГОВОРЯТ, НО ПОПАДНЕМ ЛИ В СВЕТА НА ИЗОБРАЗИТЕЛНОТО ИЗКУСТВО, НЕЩАТА СЕ ПРОМЕНЯТ. Обикновено поставям задачата за всички ученици, неговата майка Мая Ташева е много всеотдайна, тя е мостът между нас. Заедно избираме подходяща илюстрация в интернет, която да отговаря на зададената тема. При него е много важно той да си я хареса. Има си таблет и творческият процес започва, така творят истинските художници“, споделя Галя Николова-Гигова.

Тя е категорична, че при него магията е в пресъздаването на образите, както и в това, че той може много сполучливо да направи портретна характеристика на конкретен човек. Също видими за всички са сложните цветове, които смесва по невероятен начин, затова и живописта му е удивителна, с характерна специално за него цветова гама.

Портрет на Щастливеца

„Неговия талант открих още когато го срещнах в 8-и клас след участието му в училищен коледен конкурс. Миналата година той получи от президента медал и грамота за III място в категорията за графика и живопис от участието си в националния конкурс „Св. Трифон Зарезан“ в гр. Сунгурларе“, споделя още неговата учителка.

ПРЕЗ МИНАЛАТА ГОДИНА КРИСТИЯН ТАШЕВ СПЕЧЕЛИ И ТРЕТО МЯСТО ОТ МЕЖДУНАРОДНИЯ КОНКУРС ЗА ДЕТСКА РИСУНКА „С ОЧИТЕ СИ ВИДЯХ БЕДАТА“. До финалния етап бяха допуснати над 500 творби на деца от 6- до 18-годишна възраст, като 32 от тях бяха наградени. Сред тях е рисунката на Кристиян Ташев, която се пребори с голямата конкуренция. Творбата му впечатлила журито с оригиналност и идейност. Картината представлява конник, който излиза от пламъците. През годините в този конкурс са участвали творби на деца от Сърбия, Гърция, Азербайджан, Сирия, Иран, Ирак, Индонезия, Китай и Малайзия.

Наградената рисунка от конкурса „С очите си видях бедата“.

Днес Кристиян продължава да ходи на училище с желание, защото среща подкрепа от най-близките си хора и учителите. Неговият талант е безспорен и това си личи с всеки изминал ден.

Михаил МИХАЛЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *