3,5% е безработицата в старата столица при 4,7% за страната

Общи работници, шофьори, строители, охранители и асистенти на възрастни са най-търсени от фирмите

 

РЕГИСТРИРАНИТЕ БЕЗРАБОТНИ В КРАЯ НА МИНАЛАТА ГОДИНА В ДИРЕКЦИЯ „БЮРО ПО ТРУДА” – ВЕЛИКО ТЪРНОВО, КОЕТО ОБСЛУЖВА И ОБЩИНИТЕ ЕЛЕНА И ЗЛАТАРИЦА, СА 1674, сочи справка на държавния трудов посредник. Нивата са идентични като тези през цялата година. Най-търсените от бизнеса професии през последния месец са работници в преработващата промишленост, строителство и транспорт, персонал, зает в сферата на персоналните услуги, персонал, осигуряващ сигурност и защита, работници по събиране на отпадъци и сродни на тях, водачи на МПС и подвижни съоръжения, персонал, полагащ грижи за хората, квалифицирани работници по производство на храни, облекло, дървени изделия и сродни и др. Равнището на регистрираната безработица за региона на Дирекция „Бюро по труда” – Велико Търново, през декември е 3.5% при 4.6% за област Велико Търново и 4.7% за страната. По общини безработицата е, както следва – община Велико Търново 2.7%, община Елена 8,7% и община Златарица 17.2%.

През месец декември 2022 г. 176 безработни лица са започнали работа, отчита се намаление спрямо предходния месец и спрямо същия месец на предходната година. Други 3 лица от групата на пенсионери, учащи и заети също са намерили своята нова позиция чрез Бюрото по труда. Разпределението на започналите работа безработни лица по сектори на икономиката е, както следва: преработваща промишленост – 30%, хотелиерство – 16,6%, образование – 16%, административно-спомагателни дейности – 6,6%.

ПРЕЗ МЕСЕЦА РАБОТА НА СУБСИДИРАНИ РАБОТНИ МЕСТА СА ЗАПОЧНАЛИ 26 БЕЗРАБОТНИ ЛИЦА ОТ РИСКОВИТЕ ГРУПИ ПО ПРОГРАМИ И МЕРКИ ЗА ОБУЧЕНИЕ И ЗАЕТОСТ и по схеми на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”. През декември 12 безработни и заети лица са включени в различни обучения, а 14 са завършили започнатото през предходни месеци обучение, като са придобили нова професия или ключова компетентност.

Продължава търсенето на работна сила, като заявените работни места през месеца на първичния пазар на труда са 54, или с 12 по-малко от ноември и с 80 по-малко от декември предходната година. Най-много свободни работни места в реалната икономика са заявени в преработващата промишленост (29,6%) следват образование (20,3%), търговия (16,6%), хотелиерство (14,8%).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *