Забава и знание

Канадските власти препоръчват най-много две алкохолни напитки седмично

Според новите препоръки на канадските здравни власти най-добре е човек въобще да не пие алкохол, а ако това е непосилно, напитките не трябва да бъдат повече от две седмично, съобщи Би Би Си.

Препоръките намаляват допустимото количество алкохол седмично много рязко в сравнение с 2011 г., когато за нискорискови за здравето са посочени 10 напитки седмично за жените и 15 за мъжете.

“Основното послание в новите препоръки е, че няма безопасно количество алкохол”, каза Ерин Хобин, старши научен сътрудник в Здравната служба на провинция Онтарио и участник в работната група, изготвила препоръките. “А ако пиете, колкото по-малко, толкова по-добре”.

Изготвеният подробен доклад от Канадският център по използване на пристрастяващи вещества посочва различни рискове за здравето, свързани със смятаната преди ниска консумация на алкохол. Според него повече от две стандартни напитки – всяка по 350 мл 5-процентна бира или 150 мл 12-процентно вино – увеличава опасността от нежелани последици, сред които рак на млечната жлеза или дебелото черво.

Това може да е много стряскащо за около 80-те процента канадци, които са любители на алкохола.

“Новите препоръки са може би малко шокиращи”, каза д-р Хобин. “Мисля, че това е много нова информация за обществото – че при три алкохолни напитки седмично рискът от рак на главата и шията се увеличава с 15 процента , а с всяка следваща чаша – още повече. Три стандартни алкохолни напитки седмично за повечето канадци не са голямо количество алкохол”.

Канадските експерти обясняват, че драстичното намаляване на алкохола в препоръките – от почти две напитки дневно до две седмично, е резултат от по-добри изследвания.

Канадските препоръки вече се различават от тези в други западни държави. Според австралийските, които са публикувани през 2020 г., максимумът е 10 напитки седмично. Френските са същите. В САЩ препоръчват не повече от две алкохолни напитки дневно за мъжете и една за жените. Във Великобритания препоръките са да не се надхвърлят 14 алкохолни единици седмично – около шест чаши бира.

Канада обаче не е единствената държава с подобно отношение към алкохола. В Нидерландия препоръката е хората въобще да се въздържат от алкохол или да си позволяват най-много една напитка седмично.

Все още не е ясно дали канадците, които обичат бирата почти колкото хокея, ще бъдат убедени да пият по-малко алкохол.

БТА

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *