Нидерландец иска общинските съветници да забравят за позицията „въздържал се“

Да отпадне възможността великотърновските общински съветници да гласуват с позиция „въздържал се“, настоява нидерландският общински съветник Якоб ван Бейлен. Той е направил предложение до колегите си за промяна в правилника на местния парламент.

В мотивите му е записано, че решенията се приемат с мнозинство на повече от половината съветници, които са гласували „за“. А гласовете „въздържал се“ и „против“ имат еднаква отрицателна стойност.

„В Закона за местното самоуправление и местната администрация няма де юре, нито де факто разлика между гласуването „въздържал се“ и гласуването „против“, затова „въздържал се“ е излишно“, настоява Якоб ван Бейлен.

Според него съветниците са склонни да използват опцията „въздържал се“ по-често, а по думите му така „съветникът заблуждава себе си и избирателите си“. В същото време Якоб ван Бейлен си противоречи, казвайки, че няма никаква разлика в стойността на гласуването „против“ и „въздържал се“.

Нидерландецът, който е съветник от близо 2 години във Велико Търново, твърди, че при колебание местните парламентаристи могат да не гласуват по дадена точка. В този вариант той обаче не смята, че съветниците „заблуждават себе си и избирателите си“…

Бейлен не е предвидил и вариантите, при които съветниците могат да бъдат в конфликт на интереси, заради което се е случвало също да гласуват „въздържал се“ по даден казус.

Иначе статистиката за 2022 г. показва, че съветниците във Велико Търново са използвали опцията „въздържал се“ приблизително три пъти повече от възможността „против“, което по никакъв начин не променя крайния резултат от гласуването.

One thought on “Нидерландец иска общинските съветници да забравят за позицията „въздържал се“

  • 19.01.2023 в 12:07
    Permalink

    Хубаво, ама тоя холандец да не е прихванал нашенски наклонности като това да предлагаш нещо колкото да се проявиш?

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *