Горещи новиниОбщество

След 20 години фасадата на университетския храм е напълно завършена

Студенти зографисват стените на църквата

 

20 ГОДИНИ СЛЕД ПЪРВАТА КОПКА НА УНИВЕРСИТЕТСКИЯ ХРАМ „СВ. ЕВТИМИЙ, ПАТРИАРХ ТЪРНОВСКИ“ ФАСАДАТА МУ Е НАПЪЛНО ЗАВЪРШЕНА, СЪОБЩИХА ОТ УЧЕБНОТО ЗАВЕДЕНИЕ. Добрата новина идва точно по случай деня на последния ни патриарх от края на Второто българско царство.

Това е и първият храм, който има за свой небесен покровител св. Патриарх Евтимий Търновски, известен в родната ни история като духовник, книжовник, водач на българския народ и негов застъпник пред Бога. Градежът на църквата е замислен като  връзката между паметта за миналото, духовността и съвремието във Велико Търново.

ДОВЪРШИТЕЛНИТЕ ДЕЙНОСТИ В ХРАМА ПРОДЪЛЖАВАТ. ПРЕДСТОИ ТОЙ ДА БЪДЕ ИЗПИСАН ОТ СТУДЕНТИ И ПРЕПОДАВАТЕЛИ ОТ ПРАВОСЛАВНИЯ БОГОСЛОВСКИ ФАКУЛТЕТ НА ВЕЛИКОТЪРНОВСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ.

Първата копка на храма е направена на 20 януари 2003 г. с благословията на Негово Светейшество патриарх Максим и в присъствието на Светия синод на Българската православна църква по повод 610 години от кончината на св. Патриарх Евтимий Търновски.

През годините градежът на храма мина през много перипетии, но неговото довършване беше сред основните приоритети на ректора проф. Христо Бонджолов.

 

Михаил МИХАЛЕВ

Снимки: ВТУ

One thought on “След 20 години фасадата на университетския храм е напълно завършена

  • Ктитори на Храма –Иван Харалампиев Иванов (аген “Благовест” и почетен гражданин на В.Т), Пламен Легкоступ (агент “Оазис” и почетен гражданин на В.Т), Христо Бонджолов (комсомолски секретар, потомствен атейст и кандидат почетен гражданине на В.Т). Богоугодна компания.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *