Горещи новиниОбщество

Заради съсипването на пътища селски кметове искат промени в Закона за горите

Людмила Илиева и депутати от няколко парламентарни групи се срещнаха в НС с представители на местните управници

 

Предложения за промени в няколко закона представиха в парламента от Националното сдружение на кметовете на кметства. Това информира великотърновският народен представител и зам.-председател на групата на „Демократична България“ Людмила Илиева.

Заедно с нея в срещата с кметовете участваха депутати от няколко парламентарни групи. Сред представителите на сдружението пък бяха управниците на с. Леденик Антон Кръстев и на Ново село Христо Христов.

За промени в Закона за горите настояват кметовете на населени места. Разрушаването на пътища вследствие на дърводобивна дейност и най-вече при транспортирането на дървесина е стар проблем за тях. Те настояват със средства от фонд „Инвестиции в горите“ да се изграждат не само горски пътища и транспортна техническа инфраструктура, но и инфраструктура в населеното място, през чиято територия преминават тежките машини. Наред с това се предлага държавните горски предприятия ежегодно да превеждат чрез общините 5% от начислените им като вноски във фонда средства в бюджета на населените места, в чиито територии са добити съответните количества дървесина. Получените средства да се разходват за дейности по възстановителни, укрепващи или други необходими дейности в землищата, в които е извършван добивът, предвиждат предлаганите промени. По време на разговорите стана ясно, че кметовете искат и да бъдат уведомявани преди началото на дърводобивна дейност в поверените им землища.

От Националното сдружение на кметовете на кметства предоставиха на депутатите разписани и своите предложения за промени в Закона за ветеринарномедицинската дейност, в ЗМСМА, както и в правилника за прилагане на Закона за социално подпомагане. Сред исканията им са например актовете на кмета на общината и на общинския съвет да могат да се оспорват по административен ред пред областния управител от кмета на населеното място, което касаят.

„Предстои да се запознаем подробно с предлаганите промени. Може би диалогът между кметовете на кметства и законодателя наистина е скъсан някъде, тъй като са им вменени и доста неспецифични дейности“, коментира юристът и народен представител Людмила Илиева. По думите й в сентенцията „Не питай старило, питай патило“ патилото са кметовете на кметства и законотворците трябва да се вслушват в тях.

One thought on “Заради съсипването на пътища селски кметове искат промени в Закона за горите

  • Ако успеете да се преборите с дървената мафия ще бъде най- хубавото нещо за нашата природа. Ще ви се отблагодари.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *