Водещи новиниЗдраве

Доц. д-р Светлозар Стойков: „За седма поредна година в АГ отделението на областната болница проплакаха над 1000 бебета“

Изтъкнатият медик е категоричен, че битовите условия в новата база са по-добри от тези в частните клиники

 

Доц. д-р Светлозар Стойков е сред водещите специалисти по акушерство и гинекология у нас. В края на 2015 г. той оглави Отделението по акушерство и гинекология в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ във Велико Търново. Присъствието му в областната лечебница сложи край на т.нар. „родилен туризъм“ от региона към Плевен и големите градове в страната. Заради професионализма му, неговите високи постижения и особен принос в развитието на града и общината в сферата на здравеопазването и демографията медикът бе удостоен с престижната общинска награда „Велико Търново“. Неколкократно бе отличен и в националната кампания „Лекарите, на които вярваме“. В навечерието на професионалния празник на родилната помощ – 21 януари, доц. д-р Стойков сподели пред „Борба“ за постигнатото в АГО през изминалата година.

 

През 2022 г. отново в АГ отделението на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ проплакаха над 1000 бебета. Как успявате да запазите тази положителна тенденция и да привличате все повече жени от други области да се доверят на Вашия екип?

– Наистина, за седма поредна година новородените бебета в Отделението по акушерство и гинекология към МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ са повече от 1000. Това не се дължи на подобрения демографски прираст на населението в нашата страна, а на съвкупност от фактори, повишаващи желанието на бременните жени да раждат именно във Велико Търново. На първо място бих посочил професионализма на работещите в това звено, свързан с добро отношение към пациента, денонощна готовност да се обслужват нуждаещите се от акушеро-гинекологична помощ, отзивчивост, добронамереност, любов към работата и т.н. На второ място – подобрените условия за престой и раждане, осигурени от ръководството на болницата. Известно е, че АГО се премести в нова сграда с изключително добри битови дадености и условия, които са по-добри от тези, осигурявани в частните акушеро-гинекологични звена. На трето място може да се посочи уникалността на предлаганите услуги. На територията на областта има две акушеро-гинекологични звена, но поради организационни и логистични проблеми реално работи само това във Велико Търново. Но най-важно е доверието в персонала. През изтеклата 2022 г. имахме родилки освен от нашата област от Габрово, Севлиево, Трявна, Плевен, Ямбол, София, Варна, Сливен, Силистра, Търговище, Омуртаг. Родиха и 4 бременни жени, украински гражданки, които живеят в град Велико Търново.

– Кои раждания преобладават – с цезарово сечение или естествено, и защо?

– През изтеклата 2022 г. относителният дял на родилите чрез цезарово сечение е 45,4%, т.е. повечето бременни са родили през естествените родилни пътища. Разбира се, този относителен дял е сравнително висок за държавна болница, но кореспондира с повишените изисквания на Световната здравна организация за подобряване на майчиното и детското здравеопазване. През изтеклите 7 години има лека тенденция за повишаване – от 42% през 2016 г. до посоченото по-горе число за 2022 г.

– На каква възраст са най-младата и най-възрастната родилка през 2022 г.?

– Най-младата родилка е на 15 г., а най-възрастната – на 54 г. Ниската възраст се дължи на традициите деца от малцинствените слоеве на населението да се омъжват рано и рано да стават майки. Високата възраст е благодарение на възможностите на инвитро техниките да използват донорски яйцеклетки и по този начин да правят щастливи жени, които са в напреднала възраст.

– През лятото отделението се премести в нова база, как оценявате промяната?

– В началото на лятото АГО се позиционира в нова база, свързана с Нова болница, и по този начин се реализира половинвековната мечта на лекари и пациенти здравеопазването в нашия град да е позиционирано на едно място. Битовите условия, както споменах, са повече от прекрасни, но освен това са налице и други предимства – денонощен достъп до кръв и кръвни продукти, когато това се налага, достъп до специалисти от други хирургични специалности – хирурзи, уролози, съдови хирурзи и др., в тези мултидисциплинарни случаи, когато се налага да се работи в смесен екип за спасяването на живота на пациента. Освен това има денонощна комуникация и с Отделението по образна диагностика, което е от изключително значение за поставяне на точната диагноза.

– Колко гинекологични операции са направени и какви са основните заболявания при дамите, с които се сблъскахте през 2022 г.? Има ли въведени нови техники, апаратури и процедури?

– През изтеклата 2022 г. сме направили и 564 гинекологични операции, от които 188 са т.нар. „големи“ оперативни интервенции. Още с идването на новия екип преди 7 години въведохме някои модерни и непознати за града операции – лапароскопска хистеректомия, оперативна хистероскопия, трансвагинална хистеректомия, урогинекологични операции. Казано накратко, в областта на оперативната гинекология в АГО в град Велико Търново се предлагат всички оперативни интервенции, които са в унисон със съвременната световна оперативна гинекология.

– Споделете някой любопитен и сложен казус през изминалата година, касаещ оперативно гинекологично лечение?

– С казуси се сблъскваме почти ежедневно. Преди година съвместно с началника на Хирургично отделение д-р Николен Стойнов отстранихме яйчникова киста на сравнително млада пациентка, която бе занемарила своето гинекологично здраве и отлагаше в продължение на години хирургична намеса. Кистата заедно със съдържимото в нея тежеше цели 35 кг.

– Има ли недостиг на лекари и акушерки? В момента обучавате ли специализанти?

– В отделението няма недостиг на кадри. В момента се обучават четирима специализанти. Всяка година назначаваме и нови специалисти по здравни грижи, които завършват Медицинския колеж във Велико Търново, филиал на Медицински университет – Варна. Имаме и 6 млади акушерки по майчинство, но въпреки тяхното временно отсъствие кадровият потенциал в АГО се поддържа.

– Какви новости планирате да въведете в отделението през 2023 г?

– Новостите бяха въведени още преди 7 години. През следващия времеви интервал основната моя задача е да обуча младите специалисти по акушерство и гинекология да усвоят новите методики в гинекологичната практика, за да може и в бъдеще да се поддържа високото ниво на здравните гинекологични услуги, които се предлагат във Велико Търново.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *