Водещи новиниОбщество

Докато чака ремонт, къща галерия е напът да рухне

Художникът Иван Христов оставя на Община В. Търново всичките си картини

 

Ремонтът на рушащата се къща галерия на ул. „Гурко“ 17, паметник на културата от местно значение, може да започне най-рано през 2024 г., научи в. „Борба“. „Това е много труден и много скъп обект. Върху него се събират всичките води от целия баир. Зад къщата е правена стена, но изпълнението е лошо. Има и турски канали, които са подкопали почти изцяло сградата. Така че ремонтът май ще започва от нулата“, обяснява зам. -кметът по културата в старата столица Нейко Генчев. Основният финансов източник, на който Общината разчита, е специалната програма на Министерството на културата за възстановяване и реставрация на културно-историческото наследство, която отваря сесията в края на февруари. Само че срокът за проектиране и започване на строителните дейности, за обжалвания е изключително кратък и той няма как да бъде спазен, което според него си е чиста недомислица. По думите му досега усилено се подготвя нужната документация, която е необходима за изготвяне на проект, и работата е на финала. Планът е тази година да се кандидатства за изготвяне на проекта и актуализиране на количествено-стойностната сметка за реставрацията. И на следващата сесия наесен да се кандидатства за самото строителство. Това означава, че ремонтът ще започне най-рано през 2024 г. При условие, че парите бъдат осигурени. „Колкото и да отпуснат, ние ще започнем ремонта, пък ако се наложи, Общината ще дофинансира със собствени средства. Всичко ще се прави на ръка, защото техника не може да се вкара. Вярно, че има обещание досега ремонтът да е започнал, но да не забравяме, че сме с 1/12 от бюджета. Така или иначе, ние трябва да възстановим къщата и идеята е тя да стане изнесен обект на Художествената галерия“, заяви още Нейко Генчев.

ОТДАВНА СТАНА ЯСНО, ЧЕ ОБЩИНАТА НЕ РАЗПОЛАГА С НУЖНИТЕ СРЕДСТВА ЗА ОБЕКТА И ЩЕ ТЪРСИ ФИНАНСИРАНЕ ОТ ДЪРЖАВАТА. По последната количествено-стойностна сметка от март 2022 г. 210 000 лв. са нужни за реставрацията й, отделно са отводнителните мероприятия, които ще оскъпят много проекта. При строежа на сгради над къщата в периода 1981 – 1992 г. проблемът с отводняването не е решен и това довежда до частични разрушения на фасадната мазилка на имота, както и до вътрешни течове. В трагично състояние е и покривът, допълнително утежнено от възникнал в съседство пожар.

РАЗБИТ Е МИТЪТ, ЧЕ ХУДОЖНИКЪТ ИВАН ХРИСТОВ ДАРЯВА ОСВЕН КАРТИНИТЕ И КЪЩАТА

 

Представители на 6 дирекции в Общината, които имат отношение по темата, са включени в комисията, която се оглавява от Нейко Генчев. По време на работата й излезли интересни факти за тази къща галерия. На първо място, разбива се митът, че той я дарява, защото по това време вече е била държавна собственост. В запазения протокол за дарение от 15 април 1982 г. изрично пише, че художникът Иван Христов дарява на Общинския народен съвет, представляван от инж. Димитър Здравков, 30 картини, свои оригинални произведения. Картините възлизат на стойност 34 000 лв. Волята на дарителя е с тях да бъде организирана постоянна изложба в сградата на ул. „Гурко“ 15 – 17 и те да бъдат подредени по начин, указан от художника. А на фасадата на къщата да има табела с надпис: „Дарение Постоянна художествена изложба на н. х. Иван Христов – Герой на социалистическия труд – Фонд „13 века България“. Няма запазен обаче нито един документ, поне в Общината, че дарява къщата на този адрес, уточнява зам.-кметът по култура Нейко Генчев. Т. е. по това време къщата не му е принадлежала. Кога е живял в нея и под каква форма – като собственик или наемател, документалните следи се губят, няма и архивни данни. Община Велико Търново е собственик на сградата от 1998 г. с акт за публична собственост. Последният по-сериозен ремонт е правен по проект „Красива България“ през 1999/2000 г. Тогава е изпълнена и волята на дарителя и е подредена изложбата с неговите картини. От 2010 г. те се съхраняват в Изложбени зали и ХГ „Борис Денев“.

Ана РАЙКОВСКА

Сн. Община Велико Търново

One thought on “Докато чака ремонт, къща галерия е напът да рухне

  • Кой точно има интерес къщата да се събори и лапне мястото? Ама не е само тя. Държавата съществува ли, за кого съществува?

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *