Община В. Търново взема 6,3 млн. лв. кредит за двата нови моста над Янтра

Разхода ще одобряват общинските съветници

 

6,3 млн. лв. тегли Община Велико Търново от фонд ФЛАГ ЕАД за изграждането на два нови моста над Янтра, които трябва да облекчат трафика в старата столица. Предложението на кмета Даниел Панов влиза за обсъждане и гласуване в местния парламент, а последната дума имат общинските съветници. Посоченият срок за погасяване на кредита е 15 години.

Причина за искането на градоначалника е фактът, че Общината не разполага с необходимите средства за самоучастие при изграждането на съоръженията по трансграничния проект. Той включва строителството на успореден мост на вече съществуващия Бейски към така наречената „турска махала“ и Великотърновския университет. Второто съоръжение трябва да бъде до бившата фабрика „В. Мавриков“. Именно там се предполага, че един ден ще бъде изграден Северен пътен възел, поемащ трафика от Русе…

Като част от проекта се очаква да бъде асфалтирана улица „Опълченска“, за която граждани и медии сигнализират, че е в окаяно състояние цяло десетилетие. Друга отсечка, която трябва да бъде направена, е участъкът от ул. „Теодосий Търновски“ към „Магистрална“, както и улица „Димитър Найденов“ и някои по-малки улички в кв. „Св. гора“. Парите за тези дейности са осигурени, но не и за двата моста, които евентуално ще бъдат направени само при тегленето на кредита.

Темата предизвика бурни дискусии и на заседанието на Постоянната комисия по устройство на територията, транспорт и паркиране към Общинския съвет. На него стана ясно, че и лихвеният процент няма да бъде фиксиран и има вероятност да достигне дори 9 процента.

СРОКЪТ ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ НА ЦЕЛИЯ ПРОЕКТ БЕШЕ УДЪЛЖЕН ДО КРАЯ НА 2023 Г., НО ДОРИ ПРИ НАЙ-БЪРЗО ОСИГУРЯВАНЕ НА СРЕДСТВАТА ЕДВА ЛИ ИЗПЪЛНИТЕЛИТЕ ЩЕ УСПЕЯТ ДА ИЗГРАДЯТ ТЕЖКАТА ИНФРАСТРУКТУРА ЗА ОСТАВАЩИТЕ 11 МЕСЕЦА. По темата за кредита беше проведено и обществено обсъждане в края на миналата година. На него стана ясно, че увеличеното самоучастие на Общината се налага заради инфлацията, тромавите съгласувателни процедури и липсата на кандидат за изпълнение на строително-монтажните работи на мостовите съоръжения.

Проектът трябва да бъде изпълнен на три лота. Първият е рехабилитацията на ул. „Опълченска“, вторият включва останалите улици, а третият е именно изграждането на мостовете.

А темата е напът да разбуни духовете във Велико Търново, както се случи и с желанието да бъде изтеглен кредит за строителството на конферентна зала в Старото военно училище. Тогава съветниците отхвърлиха предложението на администрацията да се вземе заем за сградата, която беше определена от местния фолклор като „Ноев ковчег“.

Екип „Борба“

4 thoughts on “Община В. Търново взема 6,3 млн. лв. кредит за двата нови моста над Янтра

 • 20.01.2023 в 10:48
  Permalink

  Такава некадърност и такова крадене в никоя друга община в България няма! Не знам как се гледат в огледалото тия наглеци!

  Отговор
 • 20.01.2023 в 13:41
  Permalink

  Ако продължават така да умуват, дали да вземат кредити, или не, във ВТ няма да се случат никакви инфраструктурни проекти и ще останем години назад в развитието си, дори спрямо съседните градове. Няма да има пари дори и за асфалтирането на разбитите улици. Какво са 6 милиона, при 15 годишен срок на погасяване. След 15 години бюджета на Общината ще е 600 милиона, а ние още се чудим какво да правим. Ако бяха взели кредит за Конферентната зала, досега щеше да е построена, а пространството около нея щеше да даде началото на изграждане на новия център, но не би….
  Жалкото е, че уж сме сторостоличани, а имаме толкова елементарно, провинциално мислене.

  Отговор
  • 20.01.2023 в 18:27
   Permalink

   Така ще запомним това управление, ще, ще,ще ще ще ще и накрая нищо, само разрушен Град. Дори Габрово е на години от нас всичко зависи от обкръжаващите го хора, то се видя какво стана с летището в Горна Оряховица….какво да говорим за нашия център. Самота и само се хвалят с предлагане на туризма в България. .ма кой ще дойде в такъв пореден град.

   Отговор
 • 20.01.2023 в 14:05
  Permalink

  Всичко наред в окаяната инфраструктура,мостове по спешност се правят!Кога ще направят джобовете по Полтава,че с тези куриери там, много скоро очаквам да стане белята!Да де,то в джобовете за паркиране пари няма.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *