Горещи новиниЗдраве

В търновската болница отпразнуваха Бабинден и орисаха първото за 2023г. болярско дете

1019 бебета са проплакали за 2022 г. в МОБАЛ, най-малкото дете се родило 700 гр.

ПРОФЕСИОНАЛНИЯТ ПРАЗНИК НА МЕДИЦИТЕ, ПОСВЕТИЛИ СЕ НА РОДИЛНАТА ПОМОЩ, БЕ ОТБЕЛЯЗАН С ГОЛЯМО ТЪРЖЕСТВО В МОБАЛ „Д-Р СТЕФАН ЧЕРКЕЗОВ“. За първи път от както акушеро-гинекологичното отделение се премести в новия корпус, Бабинден се чества в голямата зала на клиниката, а не в стара болница. Събитието бе уважено от депутатите Милен Матеев и Станислав Стоянов, зам.-областния управител Петя Райкова, зам.-кмета на Велико Търново Нейко Генчев, председателя на Общинския съвет в старата столица Венцислав Спирдонов, съдия Младен Димитров и др.


Празникът започна с поздравления от изпълнителния директор на МОБАЛ д-р Красимир Попов към екипа на акушеро-гинекологичното и неонатологичното отделение.
„Честит празник на нашите колеги, които са отдали своя житейски и професионален път на родилната помощ. Изминалите 365 дни за тях са били изпълнени с много труд, упорство, тежки дежурства, безсънни нощи, но са били и празник. Празник за появата на нов живот, който създаден от майката и бащата, е роден и обгрижен от нашите професионалисти – лекари, акушер-гинеколози, неонатолози, педиатрия, акушерки, специалисти по здравни грижи, санитари“, заяви той.

„Това е празник, който идва от дълбините на времето. Почитта към хората, които помагат за появата на живот, е голяма. Тези хора винаги са на пиедестал, защото те са най-близките помощници на самия Бог‘, каза в словото си зам.-градоначалникът Нейко Генчев.
Началникът на АГ-отделението доц. д-р Светлозар Стойков сподели, че с голямо щастие ще продължи да предава опита си да младите колеги.


„Благодаря на работещите в АГ и неонатологично отделение, които през цялата година отдаваха своята енергия и сили, за постигането на същите резултати от миналите 7 години – над 1 000 бебета. Тази година е особено специална за нас, защото се осъществи половин вековната мечта, отделенията на болницата да се съберат на едно място. Най-после имаме достъп денонощно до лаборатория, анестезиолози, образна диагностика и помощта, която предоставяме е на европейско ниво“, посочи изтъкнатият специалист.
Д-р Антоанета Тотева от неонатологично отделение пък обобщи, че през 2022 г. в клиниката са поели първа глътка въздух 480 момчета и 539 момичета. 100 деца са били недоносени, но екипът на звеното е успял да им даде шанс да се борят за своя живот. Най-малкото бебе било е едва 700 гр., а най-голямото – 4 700 гр.
„Благодаря на всички докоснали се до възможността да бъдат в помощ на великото тайнство – появата на нашите малки слънца. Отдавайки от своята енергия и любов, посрещаме усмивките и сълзите от щастие на майките. Тези резултати са постигнати благодарение на всеотдайността на екипа“, заяви тя.


Доц. Диана Димитрова, която е директор на филиала на Варненския медицински университет във Велико Търново сподели, че се чувства изключително развълнувана, защото над 40 г. работи като акушерка.
„За да посрещнеш новия живот не е достатъчно само да знаеш, трябва и да можеш. Не е достатъчно да обичаш – трябва да се посветиш. Пожелавам си да върнем обаянието на тази професия“, сподели тя.

На празника по традиция бе орисвано и първото за годината родено бебе. Това е малката Катрин, която проплака на 2 януари. Нейната майка Радина Христова изказа благодарност към доц. д-р Светлозар Стойков и д-р Иделина Христова.


„Много сме благодарни на екипа. Всички бяха много мили с нас през четиридневния ни престой в болницата. Гледаха ни като принцеси. Пожелавам на дъщеря си да е здрава и силна, и въпреки перипетиите, още от появата й, да бъде все така смела. Наложи се спешно цезарово сечение“, разказа 28-годишната жена.
Катрин получи подарък от кмета инж. д-р Даниел Панов копие на златна перпера на Иван Асен II. При връчването зам.-градоначалниклът пожела на момиченцето да кове сама щастието си, да има дълъг и съдържателен живот, да дава и да получава много обич.
Дамите от „Зонта клуб“ по традиция всяка година орисват първото болярско бебе и го даряват с подаръци.


„Да расте в мир, здраве и щастие, да бъде горда българка“, пожела на малката госпожица президентът на организацията Мария Игнатова.
На празника бе връчен и приза „Акушерка на 2022“, която отиде в ръцете на Севдалина Илиева.
По време на честването най-младата акушерка в звеното Мартина Лещакова извърши ритуалното по измиване на ръцете на началника на АГ- отделението доц. д-р Светлозар Стойков.


Събитието завърши с кръшни хора, изпълнени от ансамбъл „Търновче“.
Галина ГЕОРГИЕВА
Снимки: авторката

 

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *