Горещи новиниОбразование

В детска градина “Ален мак” по забавен начин научиха за Бабинден и за раждането на бебетата

ЕМОЦИОНАЛНО ТЪРЖЕСТВО ЗА БАБИНДЕН ПОД НАСЛОВ “МОСТЪТ НА ВРЕМЕТО – ПРЕДИ И СЕГА” ПРОВЕДОХА В ТЪРНОВСКАТА ДЕТСКА ГРАДИНА “АЛЕН МАК”. Целта на празника бе изграждане на конкретни представи за ролята на бабите – акушерки в миналото, и докторите – акушер-гинеколози в настоящето, както и възпитаване на уважение и признателност към благословените да помагат на раждането на новия живот.
Гост при децата от група “Мики маус” бе д-р Иделина Христова от АГ отделението на МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов”. Тя разказа на малчуганите къде и как се раждат бебетата днес. Чрез презентация им поднесе информацията по най-достъпния начин с много снимки и подари на групата енциклопедия “Нашето бебе”.

“Останах очарована от организацията на празника. Учителките бяха поканили дългогодишна тяхна колежка, която влезе в ролята на “бабата” и пресъздадоха по вълнуващ начин един от най-големите женски празници, както е било в миналото. Децата научиха за традициите на този празник – как се “полива” на бабата, с какви дарове се дарява. С грейнали очички гледаха как бабата къпе и повива бебето. С добро настроение тропнаха едно празнично хорце”, сподели д-р Христова.
Младата лекарка уточни, че синът й Радимир е част от първа група “Мики Маус” и останала много щастлива, че учителките Свилена Балевска и Надя Каинова са я поканили за празника.
“Малчуганите бяха много развълнувани. Едно през друго децата споделяха за бебетата различни истории, как искат да имат бебетата вкъщи. Учителките споделиха с мен , че възпитаването на интерес и желание за активно включване в празнуването на обичаи и традиции е един от многото приоритети на ДГ “Ален мак” с директор г-жа Йорданка Стайкова. Това за мен беше един вълнуващ, прекрасен и запечатан в сърцето ми професионален празник”, допълни д-р Христова.
Галина ГЕОРГИЕВА

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *