Какво да очакваме от поредните парламентарни избори освен лош лидерски и кандидатдепутатски материал

ПРЕДСТОЯТ ПОРЕДНИ ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ. ТЕ СА ФУНКЦИЯ НА НАЙ-МАЛКО ТРИ ФАКТОРА. Страх от страна на партиите да поемат отговорност за разплитане възела на кризата, неспособност за управленско коалиране на принципна основа и лош лидерски материал. И всичко това на фона на тревожността на хората от социално-икономическата ситуация и близките военни действия. Като прибавим и липсата на национална идея накъде вървим, което е неизпълнена задача на сегашния несъществуващ политически елит, и става ясно защо се въртим в омагьосания кръг на безплодни парламентарни избори, смята доц. д-р Иван К. Иванов, бивш зам.-председател на парламента и преподавател по политическа психология във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. Като цяло губят всички партии, защото се оказват ялови, но печели президентът, понеже концентрира власт, но това ще е до време. Конкретно даването на третия мандат за четвърти път на БСП със сигурност ги пуска по пързалката, оставането в миманса на „Български възход“ също най-вероятно ще ги извади от следващия парламент, възможно е да губят и ПП, които са привиждани като труден коалиционен партньор. Печелят „Демократична България“ поради конструктивната си позиция и готовност да поемат отговорност за съставяне на кабинет и най-вероятно „Възраждане“, които „ще дръпнат“ гласове от БСП и разочаровани патриотично настроени избиратели, смята още той.

Т.нар. „спонсорски скандали“ са част от предизборната битка. В случая с активното участие на главния прокурор, който пред угрозата за връчване на третия мандат на ДБ и риска от съставяне на правителство, което можеше да атакува неговата неприкосновеност, предпочете да мине в настъпление. Така или иначе даренията за партиите са доста щекотлив въпрос, като малко от тях са непринуден акт. В по-голямата си част чрез тях се купува влияние и възможност за лобиране за законодателни инициативи и обществени поръчки. Вижте кои са най-големите рекламодатели в телевизиите – те са от секторите хазарт, фармация, бързи кредити, строителство, енергетика – и ще си отговорите на въпроса кои са най-големите спонсори на партиите. В случая не виждаме нещо ново или незаконно с финансирането на ПП и ДБ, така че смятам, че това е буря в чаша вода, убеден е Иванов.

СПОРЕД ПРЕПОДАВАТЕЛЯ КАТО ЦЯЛО КАРТИНАТА ЩЕ Е СЪЩАТА, ОСВЕН АКО НЕ СЕ ПОЯВИ НОВ ИГРАЧ. ГЕРБ и ДПС опазиха позициите си, но те са си политически корпорации, които знаят как да мобилизират електорат. БСП и ПП най-вероятно ще загубят позиции, освен ако ПП не реши да направи предизборна коалиция с ДБ, което може ги доведе заедно и до първо място на предстоящите избори. ДБ и „Възраждане“ обаче имат шанс да вдигнат резултата си, което може да накара ДБ да откаже тази предизборна коалиция. Виждам сигнали, че ИТН на Слави Трифонов се препозиционира, а и тя съхрани сили, така че е напълно възможно да влезе в следващия парламент за сметка на „Български възход“. Истинският въпрос обаче е дали политиците са си научили следизборния урок. Дълбоко се съмнявам, допълва доц. Иванов.

ИНТЕРЕСНО ЩЕ Е ДА СЕ ВИДИ ДАЛИ НЯКОИ ОТ КМЕТОВЕТЕ НА ГЕРБ В ОБЛАСТТА НЯМА ДА ВЛЯЗАТ В ТЯХНАТА ЛИСТА. Това ще е сигнал, че няма да се кандидатират за местните избори. Със сигурност излизането на Явор Божанков от БСП най-вероятно ще доведе начело на тяхната листа външен човек. Струва ми се, че г-н Божанков има висок мажоритарен резултат, и то на национално ниво, така че евентуалното му явяване като независим кандидат в 25-и МИР в София да речем може да му даде шанс за парламента отново. Не виждам как той би могъл да поведе листата на ПП или ДБ в региона, просто защото партиите не обичат отцепници, подчертава Иван К. Иванов.

С. НАЙДЕНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *