Водещи новиниСъдби

17-годишната Юсние Илиева ще си шие сама рокля за бала си

Душевното й състояние определя всяка картина, а природата я вдъхновява

 

17-ГОДИШНАТА ЮСНИЕ ИЛИЕВА МЕЧТАЕ ДА УШИЕ БАЛНАТА СИ РОКЛЯ СЪВСЕМ САМА И ДА ИЗРАБОТИ МОДЕЛА ЗА НЕЯ. Това не е случайно, защото младото момиче учи в Професионалната гимназия по моден дизайн, а талантът й проличава още от ранна детска възраст.

Юсние обожава цветовете, харесва модата и обича да рисува. Точно три неща, които предопределят и желанието й да учи за моден дизайнер във Велико Търново. Още от малка свободното й време е било напълно оползотворявано не с нещо друго, а с рисуване. Всяка секунда за Юсние е повод да хване молив или четка, за да нарисува поредния модел или картина. За себе си казва, че е така, откакто се помни.

За да избере Професионалната гимназия по моден дизайн, Юсние преглеждала доста други учебни заведения, но мечтата й да се развива в сферата на творчеството надделяла над всичко друго. Твърди, че това са нормални неща за момичетата, които живеят в свят от цветове и си представят живота красив точно като в картина. Но тя проверила и на място в училището, запознала се с директорката Боряна Мочева, останала впечатлена от видяното и всичко започнало да се подрежда.

Не закъсняват и успехите за Юсние. В края на миналата година нейна рисунка печели първо място в националния конкурс „С очите си видях бедата“. Тя участва и в други национални и местни състезания, където се представя отлично.

ЮСНИЕ Е ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ДОВОЛНА ОТ УЧЕБНАТА ПРАКТИКА. ВЕЧЕ Е ЗАПОЧНАЛА ДА ШИЕ, А ПОНЯКОГА Е И МОДЕЛ ЗА ДРЕХИТЕ, КОИТО ИЗРАБОТВА. За нея е абсолютно задължително сама да направи роклята си за бала. По думите й всяко момиче, което учи за моден дизайнер, би трябвало да забрави за готовите тоалети и да внесе собствен стил в гардероба си.

Всъщност Юсние вече е измислила модела за бъдещата си бална рокля и скоро предстои да участва в друг конкурс, за който заедно със своите учителки по учебна практика вече са започнали да обсъждат различни идеи.

Когато завърши, Юсние иска да работи в модна фирма, където действително да стане моден дизайнер. Затова в момента следи всички модни тенденции. А иначе не й липсва и творческо вдъхновение, най-много сили и въображение за това и предоставя природата. Това си личи и от нейните картини, защото младото момиче обожава да рисува пейзажи. Обича да бъде сама и да се любува на красивите места, които България предлага навсякъде.

Наред с новите модели и рокли от нейната четка се раждат и различни картини, продиктувани от вътрешното й състояние. Юсние твърди, че когато е тъжна, и рисунките се получават в унисон с настроението й. Казва, че всяка творба е различна от другата и е специална по своему.

Михаил МИХАЛЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *