45 солисти от 3 държави се бориха на кастинг в старата столица за роли в „Дон Жуан“

Явиха се кандидати от Гърция, Сърбия и България

 

45 солисти от три държави се явиха на кастинг за роли в операта „Дон Жуан“ на Моцарт във великотърновския театър. Прослушването се проведе през почивните дни, като за него пристигнаха изпълнители от цяла България, съседна Гърция и Сърбия. Пред комисия в състав режисьора Петко Бонев, диригент-постановчика Георги Патриков и директора на МДТ „Константин Кисимов“ Васил Вълчев те трябваше да изпълнят по една или две арии от операта. Артистите се конкурираха за осем роли, сред които на Дон Жуан, Донна Анна, Донна Елвира, Командора, както и Дон Оттавио.

Операта „Дон Жуан“, призната за едно от върховите постижения в творчеството на гениалния Моцарт, е новото предизвикателство за екипа на Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов“ във Велико Търново. За режисьор на спектакъла е поканен Петко Бонев, с когото МДТ поддържа дългогодишно творческо партньорство. Той е познат сред ценителите на изкуството в старата столица с операта „Травиата“ на Верди, оперетите „Графиня Марица“, „Царицата на чардаша“, „Баядерка“ на Калман и др., които той е поставял на сцената на великотърновския театър.

Диригент-постановчик на „Дон Жуан“ е маестро Георги Патриков. Над сценичния дизайн и костюмите ще работи Ася Стоименова, а с 3D мапинга ще се заеме Лора Руневска – elektrick me. В постановъчния екип участват още хореографът Катя Богданова и хормайсторът Яница Първанова.

Репетициите на новото оперно заглавие започват през март, а премиерата на спектакъла ще е през май. С „Дон Жуан“ великотърновският театър ще се представи в Международния фестивал „Софийски музикални седмици“, както и в осмото издание на Летния оперен сезон „Сцена на вековете”.

Пиесата на Йонка Илиева „Птица в клетка“ е другото ново заглавие в репертоара на МДТ. Над него за първи път с актьорите от драматичния състав на театъра ще работи режисьорът Николай Кенаров, а сценографията и костюмите ще подготви Габриела Кърджилова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *