Водещи новиниОбщество

Местят знаков паметник във В. Търново

Статуята на Патриарх Евтимий от Художествената галерия да бъде сложена в едноименното училище

 

Паметникът на Патриарх Евтимий пред Художествената галерия „Борис Денев“ да бъде преместен. Това предлага администраторът на групата „Дивотия до шия“ във Велико Търново Йордан Радославов. Според него статуята на светеца трябва да бъде поставена в ОУ „Св. Патриарх Евтимий“ в старата столица, където ученици и учители да я обгрижват и да поставят цветя.

„И аз съм учил там, вярно, имаше друго име, но школото си е същото! Имаше паметник в градинката пред него на Вела Пискова. Така се казваше и то. Сега има автомобилни гуми. Защо паметникът на патриарха не може да отиде на точното място за него? Заради нечие его или инат? Заради просто налагане на воля или само от мързел? Ето идея на учителите и учениците – искайте си паметника! Всяка седмица, всеки ден! Искайте го и ще ви го дадат! Така ще има кой да го почита и да се грижи за него. Ще има и кой да слага цветя пред него“, казва в свой пост Йордан Радославов.

Призован да откликне и да съдейства беше заместник-кметът Нейко Генчев, който се включи в дискусията и даде разяснения.

„Идеята е добра и може да се направи. Предупреждавам обаче, че не е толкова просто да се осъществи. ХГ „Борис Денев“ е общинска, но методически под шапката на Министерството на културата. Всякакви промени в експозицията се съгласуват предварително с министерството, а да се извади творба от фонда, е образно казано да сменим собствеността й от държавна в общинска, което е, не казвам невъзможно, но ще е доста трудно. В тази област действат едновременно три закона, които понякога си противоречат“, обясни Нейко Генчев.

Той подчерта, че отделно от това всяка промяна в градската среда се одобрява от съответните експертни съвети, както и от Общинския съвет. По думите му е необходимо планиране, скици, количествено-стойностна сметка и не на последно място трябва да се предвиди и съответното финансиране.

„Всички тези проблеми са решими, но изискват време и ресурси. Задействам се, ще ви държа в течение“, сподели още заместник-кметът.

От училището още през 2017 г. започнаха кампания за събиране на средства за изграждане на паметник в двора. Директорката Иваничка Петкова дори показа макет на скулптурата и призова вместо букети за първия учебен ден средствата да бъдат дарени за бъдещ паметник на светеца. Според тогавашните сметки за изграждането му бяха необходими 8000 лв. Идеята обаче и до днес не е реализирана, а за преместване на вече съществуващия паметник се заговори още преди 5 години.

Авторското копие на известната скулптура на св. Патриарх Евтимий, изработена от професор Марко Марков, обаче е музеен експонат, а и днес нейното поставяне на друго място не се възприема еднозначно.

Част от великотърновци одобряват идеята, но други са категорично против, твърдейки, че по този начин красивата скулптура ще остане скрита за хилядите туристи, които посещават паметника на Асеневци и Художествената галерия.

9 thoughts on “Местят знаков паметник във В. Търново

 • Малко подвеждащо заглавие. От него остава впечатление, че вече е решено и паметникът ще бъде преместен. От самата статия обаче става ясно, че просто има предложение за преместването му, но натози етап не се очаква да се случи. Аз лично (ако въобще има значение за някой), като гражданин на Велико Търново, предпочитам този паметник да си остане където е, а за училището да бъде изработен нов.

  Отговор
 • Кагегорично съм против местенето на паметника, още повече, като има проект за изработването на нов такъв, за нуждите на училището. Добре е все пак, че не са си харесали паметника на Патриарха до ВТУ… Както е тръгнало, утре някой може да поиска да смъкнем цар Калоян от паметника на Асеневци, и със все коня му, да го преместим в конна база „Калоян“ на Арбанаси, или пък, на „Калояновата крепост“…

  Отговор
 • На Дучето пиянската логорея няма смисъл дори да се коментира.
  Да не говорим пък как изведнъж всички станаха “журналисти” и се възцари култ към “личното мнение” на всякакви простаци, което страшно ме разсмива. Публиката се качи на сцената и започна да си мисли, че е част от актьорската трупа. Това е нечовешка културна абоминация – никой глупак, според мен, не бива да има достъп до медия.

  Отговор
  • Абсолютна грешка ще е да се допусне преместването на паметника в училището, което носи неговото име ! Има знакови паметни и исторически личности, които принадлежат на целия български народ ! Такава личност е и Патриарх Евтимий – да се свети името му. ( Все едно да преместиш паметника на Левски в София на стадион „В.Левски“ или тук паметника му във военния университет ?)

   Отговор
 • Мисля че идеята на Радославов е удачна. По права линия на пътя към Художествената галерия има два паметника на св. Патриарх Евтимии. Един до галерията, другия горе на университета. Този на университета е с вдигнати ръце на молитва и благословение към народа. Ако този до галерията се премести до училището, ще затвърди цялостната представа, че патриарха е близо до народа с молитвите си, както и ще храни с топлина ученическите сърца.

  Отговор
 • Кой е този Йордан Радославов? Писател, поет, общественик?!

  Отговор
 • Как може да се тиражира нещо от група във ФБ? Може би да беше питана поне директорката на училището защо няма паметник на патрона. А то иначе Йордан Радославов няма как да е фактор. Има право на мнение, но тиражирано по този начин е простотия, меко казано!

  Отговор
 • С риск да ме намразят много хора искам да обясня, че това няма как да стане!!!
  1.Пред галерия Борис Денев се намира авторово копие на фигурата на Св.Патриарх Евтимий Търновски. Ако четете внимателно, това не е паметник. Паметника е в София!!! Има воля на дарителя, това е дарено на търновци от автора-проф.Марко Марков! Копието е заведено в основен фонд на галерията!! За незнаещите да питат какво значи това! Има стара аксиома: На мястото на стар паметник не се слага нов!!! Носи нещастие,обида към историята, не е морално и т.н.
  2.Съществуват редица законови и морални разпоредби, които не позволяват това да стане!!! ЗКН, ЗУТ и редица правилници и наредби, които няма как да се заобиколят!!

  Отговор
  • 3.Става въпрос за изкуство- монументална скулптура с автори!!! Която е различна, авторова и не е фигура в шаха, за да се мести.Паметникът е сложно нещо, винаги е необходимо да се прави с конкурс-състезание между най-добрите.

   Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *