Водещи новиниОбщество

Преди 168 години Михаил Кефалов завещава имотите си в полза на търновци

Благодарение на дарителя, се изграждат болница и училище

 

168 години изминаха, откакто влезе в сила завещанието на Михаил Кефалов. През 1855 г. той оставя своите имоти в полза на търновци. Имуществото му се състои от два дюкяна и две къщи в Букурещ и пари. Приходите от тях дарителят определя да се използват за построяване и откриване на болница с параклис в Търново, в която да се лекуват болни, без разлика на тяхната народност и вяра, както и да се основе училище в града и да бъде подпомогнато школото в родния му Тетевен.

Благодарение на неговата инициатива, през 1867 г. се създава великотърновската болница, а през 1880 г. и Мъжката гимназия, чийто наследник днес е ХГ „Св. св. Кирил и Методий“.

Още приживе Михаил Кефалов прави всенародна подписка за събиране на средства за градежа на болницата, а за да увлече повече хора, публикува и собственото си завещание, с което показва, че дава всичко от себе си за здравеопазването и образованието в поробената по онова време родина.

Михаил Кефалов получава образованието си в килийното училище на манастира „Св. Илия“ в родния си град, след което се преселва в Румъния, където продължава учението си. Завършва висше литературно, или филологическо образование в Русия. Приема руско поданство и е назначен на държавна служба в Одеса, Кишинев и Букурещ. След 1829 г. се установява в Букурещ. Известно време работи и към Румънското министерство на външните работи. Занимава се с търговия. Преводач и книжовник.

Препис от завещанието на Михаил Кефалов беше публикуван от Държавния архив във Велико Търново. Днес на негово име е кръстена улицата, където се намира Хуманитарна гимназия „Св. св. Кирил и Методий“, до училището има и барелеф на един от първите дарители.

Михаил МИХАЛЕВ

Препис от завещанието на Михаил Кефалов, който се съхранява в Държавен архив – Велико Търново.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *