„Аркус“ и „Престиж – 96“ са сред фирмите с най-голям недостиг на работници в региона

Над 30 работници все още са нужни на военния завод „Аркус“, за да се комплектува състава, повече от 10 човека си търси и „Престиж – 96“. И двете фирми са заявили свободните си работни места в Бюрото по труда – Горна Оряховица, където отбелязват голяма динамика на трудовия пазар през последния месец на миналата година и първия на 2023 г. „Захарни заводи“, другата голяма фирма, която си търсеше масово работници, къде чрез Бюрото по труда, къде чрез други посредници, вече са си намерили.

92 са заявените свободни работни места към момента, като за първи от много време цифрата е под 100. „Ежечасно се променя ситуацията при нас. Пет места се заемат, едно се обявява, динамично е“, коментират от Бюрото по труда в железничарския град, което администрира три общини – Горна Оряховица, Лясковец и Стражица. Към 31 декември 2022 г. регистрираните безработни са 1570.

Обявата на „Интендантско обслужване“ за 50 шивачки временно е спряна, докато фирмата извърши ремонта на базата си и започне работа.

По средата на учебната година се търсят и двама учители – по изобразително изкуство и в детска градина, и двете места са в Горна Оряховица. Те обаче са с временна заетост, по заместване, коментираха от Бюрото по труда.

Там продължават да приемат заявки по програмата за младежка заетост до 29 години. Интерес от страна на работодателите има, те са обявили 52 свободни работни места до момента.

Сред най-търсените от бизнеса професии продължават да бъдат шофьори, шивачки, общи работници, чистачки, машинни оператори.

Ана РАЙКОВСКА

3 thoughts on “„Аркус“ и „Престиж – 96“ са сред фирмите с най-голям недостиг на работници в региона

 • 25.01.2023 в 17:40
  Permalink

  Какви заплати дават и какви условия на труд предлагат?

  Отговор
  • 26.01.2023 в 11:34
   Permalink

   Е сега, ти пък за пари ще питаш. Парите не са най-важното нещо в живота. Важното е, че имаш „сигурна“ работа и ще си полезен на обществото. Кавичките са, защото в Аркус сигурното е до следващото съкращение.

   Отговор
 • 25.01.2023 в 17:44
  Permalink

  Защо няма работници в затвора Аркус?Защото заплатите са ниски за труда който се извършва!Това не е циливизован завод а Затвор!

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *