Грип, варицела и коронавирус атакуват във Великотърновско

СЛУЧАИТЕ НА ГРИП И ОСТРИ РЕСПИРАТОРНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ В ОБЛАСТТА ПРОДЪЛЖАВАТ ДА СЕ УВЕЛИЧАВАТ. За периода 17 – 23 януари те са били 81 спрямо 73 за дните от 10 до 16 януари. Това показват данните на Регионалната здравна инспекция във Велико Търново. За момента заболеваемостта от грип в областта не е достигнала стойности за обявяване на грипна епидемия и ваканция за учениците. Въпреки това в сила остават препоръките за носене на защитна маска за лице, честа миене на ръцете и спазването на физическа дистанция. Тези мерки са ефективни както за предпазване от COVID-19, така и от други инфекции, предавани по въздушно-капков път, уверяват експерти.

Разместване е констатирано по отношение на възрастовата група, която към момента е най-силно засегната от грип и остри респираторни заболявания в областта. Първи в класацията по инфектирани вече са лицата от 5 до 14 г., които изпревариха децата до 4 г. Следват хората от 15 до 29 г. и тези между 30 и 65 г.

Ръст има и при болните от коронавирус. Заразените към момента възлизат на 24,37 на 100 000 души спрямо 18,17 на 100 000 население при последния отчетен период. Стойностите за Великотърновско са по-високи от средните за страната.

РАЗПРОСТРАНЕНИЕТО НА COVID-19 СЪЗДАВА ПРЕДПОСТАВКА ЗА ВЪЗНИКВАНЕ НА Т.НАР. КОИНФЕКЦИЯ – БОЛЕДУВАНЕ ЕДНОВРЕМЕННО ОТ ГРИП И КОРОНАВИРУС, предупреждават общопрактикуващите лекари.

„Ваксинацията срещу COVID-19 остава най-сигурният начин да се предпазим от тежко боледуване, хоспитализация и дългосрочни последици за здравето“, алармират от РЗИ.

Въпреки това има едва 25 ваксинирани за изминалата седмица, а разкритите пунктове за имунизации продължават да работят при слаб интерес от страна на гражданите.

Увеличение е установено и по отношение на диагностицираните с варицела. За седмица лещенката е разболяла 36 лица в региона. Най-много са заразените в община Велико Търново – 26 души. Останалите случаи са от общините Полски Тръмбеш, Лясковец, Горна Оряховица, Златарица и Свищов.

Доказани са и два случая на вирусен хепатит.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *