Отново на избори: Кой ще води листите на политическите сили в областта?

Очаквано за мнозина, цялата страна, а и нашата област отново са изправени пред поредните предсрочни избори за Народно събрание. Независимо от факта, че на хората им омръзна до болка от кампании и обещания – вот ще има и той зависи от това кога ще бъде разпуснат парламентът. Точната дата трябва да бъде определена от президента Румен Радев, но подредбата на листите зависи изцяло от политическите сили.

Доста сътресения споходиха местните политически централи през последните няколко месеца. В много от случаите те останаха скрити за широката публика, а в други генерираха голям обществен отзвук. Така или иначе основните играчи са почти същите и едва ли можем да очакваме сериозни промени.


Костадин Ангелов почти сигурно отново ще оглави листата на ГЕРБ.

ГЕРБ

Като че ли най-сигурни остават кандидатите за народни представители на ГЕРБ. Едва ли ще има някаква промяна при водача на листата и тя ще бъде оглавена от бившия здравен министър Костадин Ангелов. И това няма да е изненада, защото той оглавяваше листата през всички избори от 2021 г. до момента. Големият въпрос остава второто място, което до този момент винаги беше заемано от различни хора в партията, като председателя на местния парламент Венцислав Спирдонов, а последно и от младежкия лидер на ГЕРБ в областта Георги Недев. Във всички случаи обаче на втората позиция с преференции се озоваваше шампионът по преференции – издателят Димитър Николов, който вече е депутат в 4 народни събрания.

 

 


При „Продължаваме промяната“ Йордан Терзийски може да запази лидерското си място в областта.

ПП и ДБ

В момента „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ дискутират общо явяване на извънредния вот. Единните листи обаче означават и дрязги по отношение на избираемите позиции. Аналитици припомнят, че де факто „Демократична България“ е сбор на три партии, а в състава на ПП също има структури, осигурили регистрацията им. На пръв поглед сборните листи са добър ход за тях, защото обединени ще могат да се борят за първото място. Но в политиката невинаги 2+2 е равно на 4. През годините подобни схеми са доказали, че гласовете на няколко формации не могат да се съберат чисто математически. В същото време при подредбата на листите вероятно ще настане истинска война. Нещо, което вече сме гледали в „Демократична България“. Водач на тяхната листа през април и юли 2021 г. беше адв. Калоян Янков, но на следващия вот беше подменен от Христо Иванов, който пък не успя да изкара мандата от Велико Търново. На изборите през октомври 2022 г. листата беше поведена от Людмила Илиева, която стана депутат с малко над 3000 гласа от цялата област. В същото време от „Продължаваме промяната“ останаха с почти непроменена листа, като на всички избори тя беше водена от Йордан Терзийски, следван от Милен Матеев. При обединение на двете формации обаче нещата едва ли ще останат така. Първото място със сигурност ще бъде запазено за „Продължаваме промяната“ и по всяка вероятност ще бъде заето отново от арх. Терзийски. Голямата битка ще бъде за втората позиция, която ще бъде силно желана от ДБ. ПП обаче ще настояват, че третото място също е избираемо, и ще държат да запазят за себе си сигурното второ. Така или иначе листата ще бъде наредена от горе и най-вероятно след водача ще бъде сложена Людмила Илиева от „Демократична България“, а Милен Матеев ще остане трети. Подготвяният за кандидат-кмет Иван К. Иванов от ДБ пък ще бъде евентуално четвърти с уговорката, че ще води общата дружина на местните избори.


БСП

Пълна неяснота е обхванала левицата в областта, чиято листа четири пъти беше водена от Явор Божанков. Изключеният от парламентарната група на БСП горнооряховчанин си тръгна с гръм и трясък от социалистите, макар и никога да не е бил член на партията. Божанков не беше добре приет сред партийния актив в областта, а всеки следващ вот водената от него листа получаваше с по няколко хиляди гласа по-малко. Традиционно силната в област Велико Търново БСП, където в момента има и четирима общински кметове, се оказа в ситуация да не може да мотивира електората си. И докато през април и юли 2021 г. социалистите вкараха по двама народни представители, то през следващите избори гласовете спаднаха още, за да достигнат едва за влизане на водача. Немалко беше и напрежението на последния вот, когато листата в областта беше изцяло прекроена от националното ръководство. Ето защо от „Позитано“ 20 едва ли този път ще заложат на непартиен водач. Големият въпрос обаче е кой ще стои начело за предстоящите избори и това ще бъде голямата загадка до последния момент. Интересно ще е и развитието на политическата кариера на самия Божанков, като мнозина прогнозират, че ще бъде включен в други листи и от друг регион.


„Възраждане“

Формацията на Костадин Костадинов при всички случаи ще се бори за по-сериозни резултати в област Велико Търново, след като на последния вот остана на четвъртото място. Гласовете им бяха достатъчни за 1 народен представител и това беше бизнес анализаторът от Варна Станислав Стоянов. Тогава те също бяха разтърсени от скандали, след като от листата им отпадна отстранената Цвета Галунова, която пък беше прибрана лично от Явор Божанков в червената листа. Младата шахматистка беше изместена с преференции от лидера на БСП в Горна Оряховица Огнян Стоянов и председателя на социалистите във Велико Търново Михаил Михалев. Така или иначе „Възраждане“ зае освободената от „Обединените патриоти“ националистическа ниша и може да се бори да вкара двама души от областта. Водачът едва ли ще бъде променен и Станислав Стоянов отново ще поведе листата.


ДПС

Последният път листата на ДПС беше водена от Йордан Цонев, след като предишният водач Камен Костадинов почина. През 2021 г. водачи бяха още младият Мастън Мастънов и тежката артилерия в партията в лицето на Делян Пеевски. По всяка вероятност на предстоящия вот областната листа на движението отново ще бъде поведена от Йордан Цонев. ДПС не успяха да вкарат депутат единствено през юли 2021 г., след което моментално направиха промени в листата.


„Български възход“

Листата на „Български възход“ в областта беше водена от д-р Любослав Шкварла. Съдовият хирург обаче не успя да спечели мандат и формацията на бившия служебен премиер Стефан Янев остана без депутат от областта. Всъщност към момента изобщо не е ясно дали „Български възход“ ще успее да прехвърли бариерата от 4% за влизане в Народното събрание. Хората на Стефан Янев позагубиха доста от избирателите си, след като подкрепиха изпращането на оръжия за Украйна. Неговите поддръжници са основно леви хора, затова действията на депутатите бяха в разрез с техните разбирания. Затова ще бъде труден и изборът на водач в област Велико Търново.

Стилян НАЙДЕНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *