Школите да изграждат футболисти, а не да гонят купи, предвижда новият стратегически план на БФС за детско-юношеския футбол

Зоналният съвет на БФС във В. Търново бе домакин на среща дискусия за развитието на детско-юношеския футбол, инициирана от ръководството на футболната централа. В понеделник в залата на бившия Пионерски дом над 55 ръководители на школи и треньори от Великотърновска, Габровска, Плевенска, Ловешка и Русенска област разговаряха с техническия директор на БФС Георги Иванов, главния методист Лъчезар Димов, шефа на Зоната Бончо Генчев и секретаря Игор Бакьов.

На семинара БФС представи целите и насоките за работа в детско-юношеския футбол, заложени в стратегическия план за следващия 4-годишен период, както и конкретни методики за развитие на детско-юношеските школи по места спрямо целите и условията, с които разполагат. Ключова част от презентацията са резултатите и изводите от стартиралата през септември 2022 г. Национална програма за обучение на таланти за футболисти до 14 г., както и въвеждането на новата онлайн академия, разработена от БФС в помощ на всички клубове и детско-юношески школи в страната. Напълно безплатен достъп до нея вече имат всички заинтересовани участници във футболния процес, които могат да се възползват от огромен обем база данни, методики и тренировъчни упражнения в широк диапазон (U6-U15) по холандски модел.

Стремежът на централата е в школите да се изграждат млади футболисти, в които да се вдъхва и любов към играта, и желание да свържат живота си с нея, а не да се преследват на всяка цена призови класирания.

Досега такива срещи се проведоха в Пловдив, Бургас и Варна, а след тази във Велико Търново предстоят в Монтана, Благоевград и София.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *