Култура

Дискусия „Българските фестивали – дигитални перспективи”, се състоя във Велико Търново

Над 30 са фестивалите във Велико Търново и общината

Над 30 са фестивалните прояви във Велико Търново и региона и това го нарежда сред водещите фестивални центрове в България, обобщиха участниците в дискусията. Фестивали и прояви с над 20-годишна история и организатори на градски фестивали от последните години обмениха идеи и практики. Велико Търново е целогодишна дестинация за културен и фестивален туризъм, но липсата на голяма мултифункционална зала за подобен тип прояви е проблем през зимните месеци, посочиха участниците в разговора.

Дигитализацията е начин не само за популяризиране на събитията, за реклама и за информация, а и възможност за архивиране, за подобрение на управлението на събитията и за проследяване на влиянието им върху общността, посочи Любомир Кутин от Българската фестивална организация. По думите му целта на дискусията е да открои определението за фестивал с ясни художествени стандарти, както и извеждане на преден план на събития с висока художествена стойност. Все повече прояви се представят като фестивали, но тяхната цел е предимно консуматорска, затова са нужни критерии за същността на фестивала, отбеляза той.

Библиотеките, музеите и архивите са институциите, които могат и имат законово право да съхраняват богатите колекции от снимков и видеоматериал на културните фестивални форуми, посочиха участниците в срещата. Сред основните въпроси беше също така перспективата за съхраняване на дигиталното наследство в различни платформи, облаци и сървъри.

БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *