Община Велико Търново ще изплаща до 2038 г. кредита от 6,4 млн. лева за два нови моста над Янтра

ДВА НОВИ МОСТА ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО ЩЕ СТРОИ ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО, които би трябвало да облекчат трафика в старата столица. Единият ще е успореден на т. нар. Бейски мост към кв. „Света гора“ и ВТУ, а другото съоръжение ще е близо до бившата фабрика „Мавриков“. Дължината им ще е по 70 метра, широчината на платната – 7 метра, с по два тротоара за пешеходци. Проектите са на фирма „Стройнорм“ ЕООД. За строежа на двата моста Общината ще тегли кредит от 6,4 млн. лв., нужни за самоучастието в трансграничния проект, който освен мостовете включва рехабилитация на няколко улици в старата част на града с обща дължина 6 километра. Кредитът ще се тегли от ФЛАГ и ще се изплаща 15 години, но е само за мостовете.

На първата за 2023 г. сесия на местния парламент главно с гласовете на мнозинството от ГЕРБ кредитът бе одобрен. Дискусията продължи час и половина, изненадващо в добър тон. Изказванията на противниците на кредита бяха главно около целесъобразността от строенето на мостовете и тяхната ефективност и нужно ли е бъдещите поколения да бъдат натоварвани с изплащането на кредита, който ще набъбне значително с лихвите. Друг момент е, че за да получим безвъзмездно европейско финансиране, мостовете по проект трябва да бъдат завършени до края на 2023 г., какъвто е срокът на договора по изпълнение на програмата. Повечето изказали се изразиха съмнения, че този срок ще бъде спазен.

Разбира се, в залата се чуха гласове, че с тези пари могат да се направят далеч по-полезни неща, които да носят принадена стойност на общината – т.е. обекти, от които да печели, като бизнеспаркове например. Общинският съветник от „Демократична България“ Елена Чамуркова възрази, че никой не й е предоставил анализ на трафика, който да я убеди, че мостовете трябва да бъдат построени точно на тези места, дори да не се изисква по процедурата.

„С тези мостове, освен че ще подобрим облекчаването на трафика във Велико Търново, това ще допринесе за урбанизацията и социализацията на един район, който общо взето е забравен от нас. Като стане дума за „махалата“, вдигаме рамене и не можем да се похвалим с почти нищо. Сега сме напът да направим нещо полезно за тези хора, макар тегленето на кредит да е тежко решение“, смята Мирослав Трифонов от ГЕРБ-СДС.

От изказването на кмета Даниел Панов преди самото гласуване стана ясно, че е възможно проектът да бъде удължен с още две години, т. е. до края на 2025 г. Както и да се водят преговори първите три години след усвояване на кредита да бъдат гратисен период.

Ана РАЙКОВСКА

One thought on “Община Велико Търново ще изплаща до 2038 г. кредита от 6,4 млн. лева за два нови моста над Янтра

  • 27.01.2023 в 11:12
    Permalink

    Вие едно кръгово на Беляковско и на Старо военно не можете да направите, мостове ще строите.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *