Окръжна прокуратура –Велико Търново внесе в съда обвинителен акт за причиняване на смърт на работник по непредпазливост

Окръжна прокуратура–Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу обвиняем, причинил по непредпазливост смърт на работник.
Обвинението срещу К. Д. е за това, че на 4 март 2022 г., във великотърновското село Ресен, в стопански двор при работа с колесен трактор, с монтирано на него устройство „челен товарач“ тип „вила“, нарушил задълженията си по Наредбата за минималните изисквания за здравословни и безопасни условия на труд на работните места. Обвиняемият не използвал работното оборудване по предназначение. При извършване на товаро-разтоварни работи на демонтирани железобетонни панели използвал колесен трактор, който бил предназначен за местене на бали. Това създало реална опасност товарът да падне, поради неустойчивост. Също така допуснал пострадалият С. Р. да стои в непосредствена близост и в зоната на възможно сриване на товара при преместване на панелите с повдигателно съоръжение. Не поставил и не укрепил товара така, че да се осигури неговата устойчивост при транспортиране. Преди повдигане и преместване не проверил неговата устойчивост и правилност на захващане.
Така при маневрирането на трактора, товарът загубил устойчивост, изплъзнал се от вилите и паднал върху намиращия се в непосредствена близост С. Р., с което по непредпазливост причинил смъртта му.
Предстои насрочване на делото за разглеждане от съда.

Веселина АНГЕЛОВА

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *