Водещи новиниОбщество

Семейна фирма изгоря с 20 000 лв. при търг на кран от НАП, камионът се оказал с откраднати части

Излъганите търновци писали две писма до Румен Спецов

 

ЗА СЛУЧАЙ С ОТКРАДНАТИ ЧАСТИ ПРИ ЗАКУПУВАНЕ НА СПЕЦИАЛИЗИРАН КАМИОН С КРАН СИГНАЛИЗИРА В „БОРБА“ ЖИТЕЛ НА СТАРАТА СТОЛИЦА. Семейна фирма на Костадин Бояджиев участвала на търг към НАП – Пазарджик, и закупува Renault Kerax с кран Paufinder E1110Z през февруари миналата година. При получаване на вещта обаче изненадата била голяма. Видяното нямало нищо общо със снимките и описа.

На място били установени липси от превозното средство.

„При взимането на машината се оказа, че кранът е откраднат, а на негово място е сложен скрап от съвсем друг кран. Откраднати са раздатка, кардани, помпа и др. части“, твърди Костадин Бояджиев. По думите му става въпрос за местна схема. Подобни машини се „обезкостяват“ поетапно и се пускат на търгове с постоянно падаща цена. Накрая трето лице се явява и закупува вещта за нищожни пари, след което взетите части отново се монтират и машината се продава на свободния пазар. Чистата печалба при такива случаи е огромна, обяснява Бояджиев.

Снимка на камиона и крана от обявлението на НАП.

СЕМЕЙНАТА МУ ФИРМА СЕ ЗАНИМАВА С ДЪРВОДОБИВ, ЗАТОВА ПОДОБЕН КАМИОН С КРАН ЩЯЛ ДА ВЪРШИ ОТЛИЧНА РАБОТА. Цената в търга била около 20 000 лв. От снимките и описа се виждало, че посоченият кран бил изключително добър, имало само минимални дефекти. Парите били стриктно преведени, но накрая се оказало, че за толкова пари Костадин Бояджиев и семейството му се сдобили с купчина скрап.

„По-късно се оказа, че с подобна схема са окрадени още 2 камиона Mercedes Unimog и едно волво, всичките при един и същ съдебен изпълнител и един и същ пазач. Като в схемата машините се обезценяват и пазачът ги купува накрая на нищожна цена. В случая ние сме закупили машината, преди да бъде тотално обезценена, но видно, след като е започнал процесът“, твърди Костадин Бояджиев.

Камионът изглеждал така при вземането.

ОЩЕ ПРИ ВЗЕМАНЕТО НА КАМИОНА НА МЯСТО ИДВА И ПОЛИЦИЯ, СЛЕД КАТО СИГНАЛ Е ПОДАДЕН ОТ БРАТА НА КОСТАДИН БОЯДЖИЕВ. Задейства се

също прокуратурата, след това започва и следствие. Делото влиза в съда, а от разследването става ясно, че не може да се установи извършителят. Случаят отново се връща в обвинението и към момента за пореден път тече следствие.

КОСТАДИН БОЯДЖИЕВ И СЕМЕЙСТВОТО МУ ИЗПРАЩАТ И ДВЕ ПИСМА ДО ТОГАВАШНИЯ ИЗПЪЛНИТЕЛЕН ДИРЕКТОР НА НАП – РУМЕН СПЕЦОВ, а сигналът бил прехвърлен до териториалната дирекция в Пловдив.

„А от ТД на НАП – Пловдив, прехвърлиха сигнала на НАП – Пазарджик, т.е. извършителят проверява сам себе си. В момента нещата са в прокуратурата. От следствието са местни и някак не виждат и това, дето очите им ще извади. Има свидетел, който е дал показания какво е било състоянието на камиона, кога е станало разкомплектоването, тоест кражбата, и къде са агрегатите. Камионът е бил на ограден охраняем паркинг, но за полицията извършителят е неизвестен“, жалва се още Костадин Бояджиев, и твърди, че подобно смъкване на части трябва да стане със специализирана техника и няма как да не бъде забелязано.

ИВАН КЕХАЙОВ Е ПЪРВИЯТ ПАЗАЧ НА ВЕЩТА, ИМЕННО ТОЙ Е ДАЛ ПОКАЗАНИЯ И Е ПОСОЧИЛ КОГА КЪДЕ СА ЧАСТИТЕ НА РАЗКОМПЛЕКТОВАНИЯ КАМИОН.

„Същият казва, че се е обаждал на съдебния изпълнител на НАП – г-жа Ангова, за да даде сигнал, но оттам е нямало никаква реакция. Преди ден се чух с него и устно ми каза, че е готов да потвърди думите си не само пред органите на реда, но и където е нужно другаде“, разказа още Костадин Бояджиев.

Той настоява да даде гласност за случилото се, защото е убеден, че по този начин може да предпази повече хора. Семейството му иска и търгът да бъде обявен за нищожен.

One thought on “Семейна фирма изгоря с 20 000 лв. при търг на кран от НАП, камионът се оказал с откраднати части

  • Хубавата новина е, че някое друго дърво ще оцелее поради липсата на кран. Трябва да наложат мораториум на сечта за 10г – малко от малко да се възстановят горите.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *