Търновци ще спестяват 60% от такса смет, ако компостират и събират отделно отпадъците си

Община Велико Търново въвежда ново облекчение от такса смет – за компостиране на биоразградими отпадъци – 30% от компонента за сметосъбиране и сметоизвозване ще се възстановяват на домакинствата във Велико Търново и населените места от общината.

Необходимо е до 31 януари да се подаде декларация, че в съответния имот ще се извършва компостиране.

Остава в сила и 30% отстъпка за домакинства, които събират разделно отпадъци от хартия, пластмаса и стъкло и ги предават на специализираната площадка в Дълга лъка или в мобилния пункт, който всяка събота и неделя е в кварталите. Тя се начислява при достигане на 150 кг за година.

Ако едно домакинство компостира биоразградими отпадъци и предава разделно събрани хартия, пластмаса и метал, тогава отстъпката от такса смет в частта сметосъбиране и сметоизвозване става 60%.

Площадката за разделно събиране на отпадъци във Велико Търново функционира от януари 2022 г. Хиляди жители на града вече я използват, над 200 домакинства са достигнали и преминали 150 кг разделно събрани отпадъци от пластмаса, хартия и стъкло за всяко от тях. Предвид големия интерес и от страна на хора от населените места от общината през настоящата година е предвидено изграждане на още две площадки – в Килифарево и в Ресен.

Освен пластмаса, хартия, метал и стъкло, за които се прави отстъпка от таксата, в обекта в Дълга лъка се събират и едрогабаритни отпадъци (мебели), строителни отпадъци, дрехи, електрическо и електронно оборудване, батерии и отработени кухненски масла.

One thought on “Търновци ще спестяват 60% от такса смет, ако компостират и събират отделно отпадъците си

  • 26.01.2023 в 12:07
    Permalink

    Защо никой не казва, че компонента, който се намалява с 30 или 60 % е 2,2 промила от данъчната оценка. Колко човека различават „такса смет“ и „сметосъбиране и сметоизвозване“ ? Значи, първо си изчисляваме тази част от данъците и тогава вече може да си направим сметката… Уточнението е необходимо за да се избегне заблудата, че намалението е от цялата такса смет. Някой загрижен журналист що не пусне примерно изчисление и примерна полза ? Или, например, как се поставя компостер на балкона или на стълбището на блока?

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *