Делян Бойчев от ПМГ „Васил Друмев“ отива на световно състезание в Далас

Ежегодният международен панаир на науките ще се проведе от 13 до 19 май в САЩ

 

Един от носителите на голяма награда в тазгодишния Панаир на науката и иновациите Innofair 2023 е Делян Бойчев от търновската ПМГ „Васил Друмев“. Панаирът се проведе на 21 януари 2023 г. в гр. София, а журито бе в състав доц. д-р Димитър Младенов, доц. д-р Христо Костадинов, д-р Жеко Найчов, доц. д-р Юлиан Цанков, доц. д-р Десислава Абаджиева и д-р Георги Шарков.

Научният проект Increasing Comuter Vision Models Interpretability, който Делян представи на Панаира на науките и иновациите, е свързан с машинното обучение и по-конкретно с модели за класификация на изображения. В него ученикът доказва връзката между сигурността на тези модели с разбираемостта на техните решения.

Панаирът се проведе в АККК „Сердика”, гр. София, където стана ясно, че Делян Бойчев е избран да представя България на Regeneron International Science and Engineering Fair – най-голямото в света СТЕМ състезание за гимназисти, с отбора си, състоящ се от: Илияс Номан – зрелостник в СМГ, Радостин Чолаков, Никола Гюлев и Стефан Гайдаров, ученици в МГ „Акад. Кирил Попов”. Ежегодният международен панаир на науките ще се проведе от 13 до 19 май в Далас, щата Тексас. По темата Делян работи от август 2022 година под научното ръководство на Кристиан Георгиев – докторант в Масачузетския технологичен институт, и Христо Тодоров – студент в Станфордския университет.

Проектът получи и първа награда в Ученическа научна сесия, организирана от Ученическия институт към БАН, която се проведе на 2 и 3 декември 2022 год. в БАН – София.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *