Художничка закодира послания в картините си

Ирина Стоянова рисува и икони с конкретна символика

 

Ирина Стоянова създава картини, които не само въздействат с изобилие от багри и детайли, но и провокират мислене и по-задълбочено възприятие. Талантливата художничка умело закодира тайнствени послания в творбите си. Така те се превръщат не само в произведения на изкуството, но и в интересни загадки.

Наскоро по поръчка на своя клиентка Ирина е трябвало да нарисува пъстра картина за семейния дом, която дискретно да олицетворява всеки от обитателите му.

„Реших да изобразя върху платното цветна градина, като в изобилието от растения и плодове вплета дискретно инициалите на членовете на фамилията. Освен това съм предвидила в годините напред изображението да се допълва и с имената на наследници“, разкрива Ирина Стоянова.

Изобретателната художничка обяснява, че всяка от буквите на членовете на семейството е пресъздадена с конкретна символика. Инициалът на бащата е с изрисуван под формата на плод като символ на стабилност, изобилие и материално обезпечение. Буквата на майката е във вид на ягода, която подсказва любов, наслада и красота.

„Някога древните римляни ползвали ягодите като лекарство. Считали, че те са символ на Венера, богинята на любовта, заради сърцевидната им форма и ярък червен цвят. В Средновековието ягодата е служила и за украса на религиозните храмове. Била считана за знак на съвършенството“, обяснява майсторката на четката.

Първата буква от името на голямата дъщеря Ирина изваяла от сини цветя и пеперуди – знак на волност и нежност. Инициалът на малкото момиче на семейството пък е изплетен от малини.

„В християнската традиция малината е символ на добротата. Червеният й сок е свързван с кръвта, която стига до сърцето, откъдето извира добротата. Във Филипините пък вярват, че ако се окачи малинова тръстика на входната врата на дома, тя ще прогони злите духове. В Германия връзвали малинова клонка на конете, защото смятали, че ще ги успокои“, разяснява художничката.

Други щастливи родители поръчали на Ирина платно за две сестрички с имена Калина и Невена. Картината била по повод раждането на второто дете и трябвало да остане като спомен от детството им.

„Хрумна ми да изрисувам цветя, символизиращи имената на двете момичета. Сред изобилието от растения изобразих и две прегърнати феи с посланието винаги да са заедно и да се подкрепят“, споделя Ирина Стоянова.

Тя е завършила иконопис във Великотърновския университет и е изключително търсена и като иконограф. Прави икони по поръчка за различни поводи – честване на годишнини, кръщенета, сватби, юбилеи…

„Напоследък рисувам малки икони с конкретна символика. Най-често те са с изображение на светец, закрилник на конкретен човек. Семейства масово си поръчват по няколко еднакви икони по случай кръщаване на дете, като едната остава, за да напомня за събитието и да закриля кръщелника, друга даряват на кръстниците, а трета оставят в църквата, където е извършено тайнството“, посочва Ирина Стоянова.

Тя не крие, че така орисва новородените и изгражда приятелства с техните семейства.

Сред редките икони, които е изработвала, е изображение на Света Богородица Седмострелна.

„Изображението е изключително рядко, в България го няма в нито един храм“, разкрива Ирина Стоянова.

Всяка творба на художничката си има история. Така и тази необичайна икона й била поръчана от признателна търновка, която възнамерявала да я дари на лекар като израз на благодарност. Според Ирина такива персонални дарове, рисувани по конкретен повод и специално за даден човек, са изключително стойностни и носят голям заряд.

Веселина АНГЕЛОВА

Снимки личен архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *