Работник в леярна се изгори с втечнен алуминий

Работник е с изгаряния от втечнен алуминий в леярна в Златарица. Трудовата злополука е станала на 12 януари.

60-годишният мъж е получил увреждания при леене на алуминий, като втечненият метал го пръснал в лицето. Пострадалият незабавно е откаран в областната болница във Велико Търново, където лечението му продължава. По разпореждане на Районната прокуратура във Велико Търново се прави разследване от полицията и причините за инцидента се изясняват.

„Извършена е проверка по работни места от екип инспектиращи за изясняване на обстоятелствата и причините за злополуката. В обекта са изискани писмени материали за установяване на евентуални нарушения по осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд, в т.ч. и на трудовото законодателство. Проверката не е приключила, паралелно е образувано досъдебно производство. При установени нарушения инспектиращите имат правомощие да ангажират административно-наказателна отговорност“, обясни инж. Розалина Стефанова, директор на дирекция “Инспекция по труда” – Велико Търново.

Тя допълни, че тъй като инспектирането не е приключило, както и с оглед процесуалните действия на други контролни органи не е възможно да бъде разкрита по-подробна информация по случая.

One thought on “Работник в леярна се изгори с втечнен алуминий

  • 27.01.2023 в 12:08
    Permalink

    Разтопеният алуминий е доста неуместно и некадърно да се нарича „втечнен“.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *