Започна изграждането на нов водопровод за с. Върбовка, проектът се бавеше от 28 г.

Официална церемония първа копка на допълнителното водоснабдяване беше направена в село Върбовка. Начало на строителните дейности символично поставиха кметът на община Павликени инж. Емануил Манолов, заместник областният управител Петя Райкова, кметът на с. Върбовка Ивелин Розинов и управителят на фирмата – изпълнител на строителството, Кристян Дешков.

Върбовка е селото с най-голям брой жители в община Павликени. От 2020 г. в селото е въведен воден режим поради намаляване дебита на водоизточниците. Липсата на вода поражда редица затруднения на живеещите. Затруднено е осигуряването на нормални хигиенни условия и на децата и учениците, посещаващи детската градина и училището. През летните месеци положението с подаване на питейна вода се задълбочава поради продължителното засушаване.

Многогодишният проблем с осигуряването на питейна вода в селото ще бъде решен с изпълнението на инвестиционния проект за допълнително водоснабдяване на село Върбовка.

Изпълнението на проекта стартира през далечната 1994 г. Поради липса на достатъчно финансови средства обектът се изпълнява на етапи. За периода от 1996 до 2008 г. технически ръководител на обекта е настоящият кмет на община Павликени инж. Емануил Манолов. Последните строителни дейности са извършвани през 2008 г. Оттогава до 2022 г. Община Павликени търси възможности за финансиране.

Миналата година с решение на Министерски съвет за одобряване на Списък на инвестиционни проекти на общините по приоритети и направления/обекти за целево финансиране от бюджета на Министерството на регионалното развитие и благоустройството бяха отпуснати 902 929 лева без ДДС. Това са 50% от необходимите средства за изпълнение на обекта.

Строително-монтажните дейности ще се извършват в полски имоти и в част от улица „Първа“ и улица „Втора“. Срокът за изпълнение на строителството е 280 календарни дни.

За изпълнител на строително-монтажните дейности е избрано ДЗЗД „Елстрой-инфраструктура“ – Велико Търново.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *