В Първомайци не знаят що е безводие. Работят 8 селски чешми, а всичките улици са с водопроводи

На фона на безводието, което мъчи редица села във Великотърновска област, в Първомайци има цели 8 селски чешми.

От седемте струи бистра вода, годна за пиене, а пресъхналата е само една, на ул. „Климент Охридски”. Тази година обаче предстои почистването на каптажа й, обещава кметът Ясен Янков. Повечето са в Сергювец, а само една е в Темниско. За историята им се знае малко, освен че са строени през 30-те години на XX век. Разположени на различни места в голямото Първомайци, някои носят звучни имена като Мичочовата или Чочовата чешма, други са известни на населението по това къде се намират или кой живее до тях – Крайната,  Средната, Енчевата, под Жоро Парушкин, срещу Кожарската база. Най-голяма е Голямата чешма, строена през 1932 г., за която постоянно се полагат  грижи и мястото около нея се облагородява.

Първомайци е за завиждане, защото е от малкото населени места в България, които могат да се похвалят с изцяло изградена водопроводна мрежа и канализация, на практика на всяка улица има водопровод и мръсен канал. Те са благодарение на спечеления през 2008 г. от кметството проект по ОП „Околна среда” и през 2012 г. стартира самото строителство на канализацията. За водопроводите проектите са няколко, все успешни и това позволява да бъдат премахнати т.н. топици, в които водата не циркулира заради по-малката консумация и застоява. Това, разбира се, подобрява значително качеството й и е премахнат риска от зараза.    Проблем с водата няма, селото се снабдява от язовир Йовковци. Ремонти по стария водопровод, който е от началото на 80-те години и изграждането на новите водопроводи значително намаляват авариите, които все пак се случват, но рядко.

Силни са и подпочвените води в горнооряховското село. Почти няма къща в Първомайци без кладенец. При последното регистриране се оказало, че са около 1300.

 

Ана Райковска

Сн. авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *